user_mobilelogo

Neapol Vesuv

Atmosféra Neapole vás pohltí od první minuty: ruch pouličních trhů se tu střídá s nákupní horečkou v luxusních obchodech světových značek, honosné třídy se rozbíhají do zapadlých uliček s restauracemi a kavárnami, a velkolepá náměstí tu sousedí se starobylými zákoutími historické čtvrti. V Neapoli to žije.

 

 

Neapol na víkend nebo i déle

V Neapoli můžete strávit romantický víkend, ale pokud si do vašeho itineráře přidáte i další krásná a zajímavá místa jako jsou ostrovy Capri, Ischia, Procida nebo starověké Pompeje se sopkou Vesuv, rázem se váš pobyt může protáhnout i na celý týden. Neapol může být také výchozím bodem nebo konečnou stanicí při cestě na pobřeží Amalfi.

To nejkrásnější z Neapole můžete projít pěšky, vše se nachází ve staré čtvrti Centro Storico, která je pod patronací organizace Unesco. Na historickou čtvrť navazuje honosná třída Via Toledo končící v přístavní čtvrti Santa Lucia. Více než historické pamětihodnosti vás nejspíš pohltí samotná místní atmosféra pouličního života, která je plná kontrastů… Neapol se prostě musí zažít.

neapol centro storico neapol centro storico

 

 

Kdy a jak do Neapole cestovat

Pokud se chcete vyhnout turistické špičce, vyšším cenám a letnímu horku, pak nejlepším obdobím pro návštěvu Neapole jsou jarní a podzimní měsíce od května do konce října.

Z letiště Capodichino se do centra Neapole na Piazza Garibaldi dostanete autobusovými linkami ANM nebo Alibus za 45 minut nebo můžete využít služeb taxi.

Pokud chcete bydlet v centru dění, pak ubytování zvolte poblíž třídy Via Toledo, např. Salotto Borbonico nebo Salottino Carafa by Salotto Borbonico.

 

 

Místní speciality

Do Itálie se cestuje i kvůli skvělé italské kuchyni. A kde jinde si nejlépe pochutnat na nejtypičtějším italském jídle, na pizze, než v Neapoli. Odtud totiž pizza pochází… Při procházkách ulicemi tady na pizzerii narazíte na každém druhém rohu. Některé z nich mají na štítě vyvěšeného pizzaře „Vera pizza Napoletana“, který označuje restaurace, kde pizzu připravují podle tradiční receptury. A některé pizzerie se dokonce honosí i michelinskou hvězdou, např. Sorbillo v Centro Storico. Že u některých z nich se skutečně jedná o výjimečné podniky, poznáte i podle dlouhé fronty před vstupem.

pizza Mozzarella di bufala

Kampánský region je největším producentem mozzarelly. Když ochutnáte tu z buvolího mléka - mozzarellu di bufala – zjistíte, že takovou delikatesu doma dostanete jen ve specializovaném obchodě nebo v restauraci té nejvyšší kategorie.

A jako všude v Itálii si v místních kavárnách pochutnáte na skvělé kávě a v cukrárnách na výjimečné italské zmrzlině. Ta se do kornoutu nenabírá kleštěmi po kopečkách, ale lopatkou. Typická velikost kornoutu stojí tři Eura a zmrzliny je tolik, až se člověk modlí, aby kornout unesl.

 

 

Deset zastávek na procházce Neapolí - co vidět a navštívit

Co se dá v Neapoli vidět a navštívit? Prohlédněte si Google trasu, začtěte se do jednotlivých zastávek, vyzbrojte se aplikací Maps.me a vydejte se do víru metropole:

 

1. zastávka – tržnice Pignasecca

Pokud svou procházku zahájíte ve stanici Montesanto a budete směrovat na náměstí Carita, narazíte na nejstarší neapolský trh Pignasecca. Trhovníci tu hlasitě nabízejí ryby a ostatní plody moře a také nejrůznější druhy ovoce a zeleniny. Brzy ráno tu je opravdu pěkně živo.

 

2. zastávka - Piazza del Gesu Nuovo, Chiesa del Gesu Nuovo, Basilica di Santa Chiara

Přes Piazza Carita se dostanete na historické náměstí Piazza del Gesu Nuovo, nacházíte se v Centro Storico. Večer se náměstí zaplní mladými lidmi, kavárny a restaurace jsou obsazené k prasknutí, a pokud se hraje primera division, všichni soustředěně sledují televizní obrazovky a hlasitě skandují. Samotnému náměstí dominuje barokní sloup a jezuitský kostel Chiesa del Gesu Nuovo, v sousedství se nachází kostel Basilica di Santa Chiara ze 14. století.

Pignasecca Piazza del Gesu Nuovo

tržnice Pignasecca, Piazza del Gesu Nuovo

 

3. zastávka - Piazza San Domenico Maggiore, Sant Angelo a Nilo, kaple Sansevero

Po ulici Via San Biagio dei Librai dojdete po pár krocích na náměstí Piazza San Domenico Maggiore s františkánským kostelem San Lorenzo Miggiore. Červený kostel Sant Angelo a Nilo na sousedním náměstíčku Piazzetta del Nilo nabízí vstup do katakomb. Poblíž náměstí se nachází slavná kaple Sansevero, kde můžete shlédnout neuvěřitelnou sochu zahaleného Ježíše Krista. Vstupné je pět Euro, focení není povoleno a před vstupem se tvoří dlouhé fronty.

 

4. zastávka - Duomo, Chiesa di San Paolo Maggiore

Kolem kostela Chiesa di San Gregorio Armeno dojdete až k ulici Via Duomo, kde se nachází neapolská katedrála Duomo. Zpět směrem do města se vydáte po ulici Via dei Tribunali, která je souběžná s ulicí Via San Biagio dei Librai, po které jste přišli. Proplétáte se davy, které ještě více houstnou před vyhlášenými pizzeriemi Di Matteo a Sorbillo, až dojdete k basilice San Paolo Maggiore.

Sant Angelo a Nilo centro storico

Sant Angelo a Nilo, ulička v Centro Storico

 

5. zastávka - Piazza Vincenzo Bellini, Archeologické muzeum, náměstí Dante

Pokud budete pokračovat rovně po ulici Via dei Tribunali, vyjdete z Centra Storico na náměstí Piazza Vincenzo Bellini, kde se nacházejí základy starověkých řeckých hradeb. Odtud je to jen kousek ke slavnému Archeologickému muzeu, kde jsou umístěny poklady starověkého Říma.

 

6. zastávka – Via Toledo, Španělská čtvrť

Na náměstí Dante se napojíte na hlavní třídu Via Toledo, kterou nechal postavit španělský vicekrál Don Pedro de Toledo. S honosnými budovami Via Toledo kontrastují uzounké tmavé uličky Španělské čtvrti, která se nachází na západ od třídy a byla původně postavená jako ubytování pro španělské vojáky.

Piazza Vincenzo Bellini spanelska ctvrt neapole

Piazza Vincenzo Bellini, ulička ve Španělské čtvrti

 

7. zastávka – Piazza Municipio, středověký hrad Castel Nuovo

Z Via Toledo se dá odbočit doleva na Piazza Municipio, odkud je to jen kousek na středověký hrad Castel Nuovo. „Nový hrad“ byl postaven v roce 1282.

 

8. zastávka - Galleria Umberto

Od hradu se můžete vydat zpátky na Via Toledo přes slavnou neapolskou nákupní galerii Galleria Umberto z 19. století. Mramorovou podlahu doplňují fresky a 56 metrů vysoká skleněná kupole.

Castel Nuovo Galleria Umberto

Castel Nuovo, Galleria Umberto

 

9. zastávka - Piazza del Plebiscito, Královský palác, opera Teatro San Carlo

Třída Via Toledo ústí do čtvrti Santa Lucia. Té dominuje impozantní náměstí Piazza del Plebiscito s královským palácem Palazzo Reale, s kopií římského Pantheonu Chiesa di San Francesco di Paola a nejstarší italskou operou Teatro San Carlo.

 

10. zastávka – Castel dell Ovo

Po nábřeží pak můžete dojít k nejstaršímu hradu ve městě ke Castelu dell Ovo. Z hradu jsou krásné výhledy na město a přes záliv i na samotnou sopku Vesuv.

Piazza del Plebiscito Castel dell Ovo

Piazza del Plebiscito, Castel dell Ovo

 

 

Pompeje

Pompeje jsou výjimečné tím, jak jsou zachovalé. Město bylo postiženo výbuchem sopky Vesuv v roce 79, ale nebylo zničeno lávou nebo zemětřesením, nýbrž pokryto sedmimetrovým nánosem prachu a popela. Pompeje tak byly po dlouhá staletí kompletně zakonzervovány. Výbuch byl tehdy tak mocný, že se hora Vesuv zmenšila z původních tří kilometrů na dnešních 1281 m.

Pompeje Třída Via del Vesuvio Pompeje Arco di Caligola

Třída Via del Vesuvio, Arco di Caligola

Do Pompejí se snadno dostanete vlakem Circumvesuviana, který odjíždí z Neapole například z Piazza Garibaldi (50 min) a končí v Sorrentu (ze Sorrenta 30 min). V tomto případě vystoupíte z vlaku přímo před vstup do Pompejských ruin u brány Porta Marina. Do Pompejí můžete cestovat i regionální linkou Trenitalia např. ze stanice Montesanto, v tomto případě však vystoupíte v Pompejích na městském nádraží, vzdálené od vstupu asi jeden a půl kilometru.

Pompeje Via Stabiana Pompeje Fórum s Jupiterovým chrámem

Třída Via Stabiana, Fórum s Jupiterovým chrámem

Porta Marina byla kdysi jednou ze sedmi bran městských hradeb a spojovala město s přístavem. Dnes žádný přístav neuvidíte, tehdejší výbuch posunul pobřeží o kilometry dále. Po vstupu do komplexu se ocitnete o dva tisíce let zpátky v čase. Procházíte se širokými třídami lemovanými římskými budovami, jež některé stále mají stropy, mozaikové podlahy nebo barevné fresky na zdech. Projdete se římským fórem, divadlem, atletickým stadionem nebo amfiteátrem. Budete obdivovat bývalou krásu chrámů a vil aristokratů, zavítáte do lázní nebo nakouknete do veřejného domu.

Pompeje Terme Stabiane Pompeje Casa dei Vettii

Lázně Terme Stabiane, Casa dei Vettii

A kdo má více času, může kromě Pompejí navštívit i samotný Vesuv, který je stále aktivním vulkánem. Místní hotely nabízejí půldenní organizované výlety nebo si na Vesuv můžete dojet sami zapůjčeným autem. Z Neapole se na Vesuv dostanete z Piazza Garibaldi také autobusem společnosti EAV bus.

 

 

Ostrov Procida

Ostrov Procida je nejmenší z ostrovů v Neapolském zálivu. Zároveň je jedním z nejmalebnějších a není divu, že je oblíben i filmaři – Talentovaný pan Ripley by mohl vyprávět.

Procida Marina Corricella Procida Marina Corricela

Pohled na Marinu Corricella, Marina Corricela

Procida je snadno dosažitelná lodí z Neapole a je tak ideální pro jednodenní výlet. Nástupní molo Beverello se nachází přímo za středověkým hradem Castel Nuovo a plavba rychlou lodí trvá 40 minut.

Procida Casalle Vascello Procida

Casalle Vascello, ulice Procidy

Po příjezdu na Procidu vás uvítá nábřeží lemované domečky zářící pastelovými barvami. Přestože na vás okamžitě dýchne atmosféra italského městečka, krásnější část Procidy se nachází na druhé straně ostrova. Pokud nábřeží projdete ke kostelu Santa Maria della Pietta a vydáte se vpravo do mírného kopce po ulici Via Vittorio Emanuele, dojdete na malé náměstí Piazza dei Martiri. Odtud je nádherný výhled na hrad a na Marinu Corricella, a pokud si všimnete ukazatele Casalle Vascello, objevíte i skryté zákoutí Procidy.

Po návštěvě hradu můžete sejít na nábřeží Corricella a po dobrém obědě se vykoupat na místní pláži Spiaggia Chiaia, která se nachází opodál.

 

Hledáte letenky do Neapole? Zkuste letenky Kiwi.com.

 

Chcetě vědět, co vidět a navštívit na pobřeží Amalfi?

Chcetě vědět, co vidět a navštívit v Římě?

 

 

 

facebook

Instagram 2

 

youtube