user_mobilelogo

Barcelona

Gaudí, Guell, Sagrada Família, Barri Gotic, paella, tapas, sangria a Messi – tato směsice asociací se zřejmě vybaví každému ze 30 miliónů každoročních návštěvníků při vzpomínkách na Barcelonu. Pokud se do Barcelony teprve chystáte, začtěte se a nechte se inspirovat. V Barceloně totiž můžete strávit nejen romantický víkend, ale pokud si do vašeho itineráře přidáte i další zajímavá místa jako jsou Montserrat nebo vesničky a pláže na Costa Bravě, rázem se váš pobyt může protáhnout i na celý týden.

 

 

Kdy a jak do Barcelony cestovat

Do Barcelony se dá cestovat po celý rok, nejvhodnější dobou pro návštěvu je však období mezi koncem března a koncem října. Kdo chce zažít atmosféru bujarých pouličních slavností, může si návštěvu Barcelony s velkým předstihem naplánovat například na září, kdy se koná největší místní slavnost Festes de la Merce.

Praha má s Barcelonou přímé letecké spojení, které nejčastěji provozují letecké společnosti ČSA / Iberia / Vuelling. Z barcelonského letiště El Prat se dá do 15 kilometrů vzdáleného centra cestovat městskou hromadnou dopravou. Jednou z možností je využít linky metra L9 Sud, do samotného centra však musíte ještě přestoupit (4.6 Euro). Do centra např. na Placa de Catalunya nebo Placa Espaňa se dostanete letištním Aerobusem (5.9 Euro) nebo městským autobusem TMB č. 46 (Placa Espaňa, 2.2 Euro). Další možností je cestovat vlakem R2 Nord RENFE např. na Passeig de Gràcia (2.2 Euro) a poslední možností je vzít za vděk taxíkem (např. v nočních hodinách, 35 – 45 Euro).

Barcelona Messi Barcelona Festes de la Merce

FC Barcelona - Camp Nou, slavnost Festes de la Merce

Jakmile se aklimatizujete, můžete se za krásami Barcelony vydat pěšky nebo se za nimi nechat přiblížit městskou hromadnou dopravou. Barcelona nabízí pro tento účel několik typů jízdenek. Mezi nejběžnější patří karta T10 (12,5 Euro), která vám umožní 10 jízd a dá se použít i pro spolucestující. Dojedete s ní i na letiště, pokud použijete již zmíněný vlak R2 Nord RENFE nebo bus TMB č.46 (neplatí pro aerobus nebo letištní metro L9 Sud). Pro víkendové návštěvníky se nabízí i jiné typy karet, např. Hola Barcelona Travel Card.

Pokud chcete bydlet v centru dění, pak ubytování zvolte poblíž Barcelonské katedrály, např. The Moods Catedral Hostal Boutique. Počítejte však s tím, že ceny v této oblasti jsou vyšší.

Pokud chcete mít jistotu, že nejdůležitější památky Barcelony skutečně navštívíte, vstupenky si zakupte s určitým předstihem např. na webu či aplikaci Tiquets.com.

 

 

Co vidět a navštívit na procházce Barcelonou

Co se dá v Barceloně vidět a navštívit? Prohlédněte si Google trasu, začtěte se do jednotlivých zastávek, vyzbrojte se aplikací Maps.me a vydejte se do víru metropole:

 

1. Park Guell

Původní myšlenkou průmyslníka Guella bylo vybudovat prominentní zahradní město. Ekonomický záměr mu nevyšel a tak pod dohledem Gaudího vznikl alespoň nádherný park. V parku na vás budou čekat dva perníkové domečky, mozaikové lavičky, sloupový sál, kamenné stromy, Gaudího dům a krásné výhledy na město a moře.

Pokud zde svou návštěvu Barcelony zahájíte, můžete se sem dopravit metrem na stanici Alfons X, kde na vás budou čekat kyvadlové autobusy. Ty vás po předložení vstupenky (13,5 Euro, např. Tiquets.com) dopraví do kopců k samotnému vstupu do parku zdarma (jinak 2 Eura).

 

2. Hospital de La Santa Creu i Sant Pau, La Sagrada Familia

Po prohlídce parku vás autobusy zavezou zpět ke stanici metra Alfons X a vy můžete zbytek prohlídky Barcelony absolvovat již pěšky. Hned pod stanicí si můžete prohlédnout krásnou nemocnici Hospital de La Santa Creu i Sant Pau, která byla postavena v novogotickém stylu na začátku 20. století.

Od nemocníce vede diagonální ulice směřující přímo ke slavnému chrámu La Sagrada Familia – Chrám svaté Rodiny. Přestože jeho stavba začala již v roce 1882, a po dvou letech se jí ujal sám Gaudí, do dnešní doby není stále dokončena. Chrám je skutečnou dominantou města - Gaudího východní fasáda připomíná krápníkovou jeskyni, klenbu vnitřních prostor pro třináct tisíc lidí podpírají fantaskní sloupy připomínající stromy.

Vstupenky si nezapomeňte s předstihem zajistit např. na již zmíněném Tiquets.com (34 Euro).

Barcelona Park Guell Barcelona La Sagrada Familia

Výhled z Parku Guell, La Sagrada Familia

 

3. Passeig de Grácia, Casa Milá, Casa Batlló, Casa Amatler, Casa Lleó Morera

Pokud budete pokračovat ve své prohlídce a vydáte se rovně od západní fasády Sagrady Familie, po necelých dvou kilometrech dojdete na Passeig de Grácia, kterou lemují nádherné domy, luxusní obchody, kavárny a bary. Tady vás jako první zaujme vlnící se Gaudího budova Casa Milá, jež brzy získala přezdívku La Pedrera – kamenolom (vstup 25 Euro).

Na Passeig de Grácia brzy dojdete k další vyjimečné Gaudího stavbě, ke Casa Batló (vstupenky od 35 Euro). Ta sousedí s domem Casa Amatler od stavitele Puig de Cadafalcha (r. 1900) a opodál stojí rohový dům Casa Lleó Morera od Domenecha i Montanera (r. 1905).

Barcelona Casa Mila Barcelona Casa Batllo

Casa Milá, Casa Batlló

 

4. Plaza de Catalunya, La Rambla, tržnice Mercado de la Boqueria

Passeig de Grácia končí na Plaza de Catalunya, ze které naopak vybíhá hlavní třída Barcelony La Rambla. Ta vás dovede až na nábřeží ke starému přístavu. Na rušném bulváru potkáte pouliční herce, muzikanty, živé sochy a občerstvit se můžete v jedné z bezpočtu restaurací. V horní polovině z ní doleva vybíhá rušná, ale malebná ulička Carrer de la Portanferrissa směřuící k barcelonské katedrále. Zajímavou zastávkou je tržnice Mercado de la Boqueria, která kypí čilým ruchem.

 

5. Placa Reial

Pokud budete pokračovat po La Ramble, narazíte po chvíli na levou odbočku ke krásnému náměstí Place Reial s majestátným sloupořadím, palmami, kašnou a množstvím barů a restaurací.

Barcelona Mercado de la Boqueria Barcelona Placa Reial

Rambla - Mercado de la Boqueria, Placa Reial

 

6. Palác Guell

Pokud se z náměstí Place Reial vrátíte na La Ramblu a přejdete ji na druhou stranu, dojdete k paláci průmyslníka Eusebia Guella. Ten stavbu zadal svému příteli Antonimu Gaudímu a výsledkem se stal dům připomínající rodinu Adamsových (vstup 12 Euro).

 

7. Námořní muzeum, Mořské Akvárium, Muzeum katalánské historie, městské pláže

Procházka pokračuje až na konec třídy La Rambla, která končí památníkem Kryštofa Kolumba. Dostanete se tak až do starého přístavu, kde se nachází námořní muzeum se středověkou galérou, barcelonské mořské akvárium se žraloky a Muzeum katalánské historie. Pokud máte čas, můžete se vykoupat na nedaleké místní pláži Platja de la Barceloneta.

Barcelona Guell Palace Barcelona akvarium 2

Palác Guell, Barcelonské akvárium

 

8. Barcelonská katedrála, Plaza Nova, Palau Reial, Placa del Rei

To nejkrásnější nakonec… Když se z nábřeží vrátíte do města, můžete důkladně prozkoumat výjimečnou gotickou čtvrť Barcelony Barri Gotic. O té se říká, že je jednou z nejzachovalejších gotických čtvrtí v Evropě. Trasa kolem Placa del Rei a Palau Reial (bývalé sídlo královské moci) vás zavede k Barcelonské katedrále (La Seu) na náměstí Plaza Nova.

 

9. Generalitat, Plaza de Sant Jaume

Úzkou uličkou se od barcelonské katedrály dostanete dále na náměstí Plaza de Sant Jaume, které od středověku bývalo centrem politické moci města. Budova Ajuntament bývala radnicí, zatímco protější Generalitat parlamentem.

 

10. Basilika de Santa Maria del Pi, Plaza del Pi

Od Plaza de Sant Jaume můžete pokračovat na náměstí Placa del Pi a shlédnout gotický kostel Església de Santa Maria del Pi a procházku zakončit zpátky na Plaza Reial. Gotická čtvrť Barri Gotic je však natolik výjimečná, že v jejich uličkách a náměstích můžete strávit téměř celý den.

Barcelona katedrala Barcelona Generalitat

Barcelonská katedrála, Plaza Nova, Generalitat, Plaza de Sant Jaume

 

 

Montserrat

Montserrat je pohoří, v jehož skalách byl v roce 1025 založen benediktinský klášter Monestir de Monserrat. Ve středověku se se stal nezávislým opatstvím a stal se známým po celé Evropě. Dnes je posvátným místem Katalánska. Klášter se nachází se 60 km od Barcelony a můžete k němu dojet pronajatým autem nebo i meziměstskou dopravou.

 

 

Andorra

Pokud máte více času a pronajaté auto, můžete si naplánovat výlet i do vzdálenějších míst. Nabízí se např. Tarragona, Girona, Andorra nebo projížďka po pobřeží Costa Brava.

Výlet do Andorry zabere celý den, nachází se 200 km od Barcelony v Pyrenejích u hranic s Francií. Knížectví, v němž žije 77 tisíc obyvatel, každoročně navštíví až 10 miliónů turistů. Ti jezdí do Andorry především kvůli lyžování nebo za levnými nákupy.

Montserrat x Andorra

Montserrat, Andorra

 

 

Skalnaté pobřeží - Costa Brava

Dalším celodenním výletem může být průzkum Skalnatého pobřeží, které se nachází na sever od Barcelony. Za zastávku stojí vesnice Tossa de Mar a přímořská letoviska Calella de Palafrugell, Llafranc a především Tamariu, kde najdete klidnou pláž s čistou vodou.

 

 

 

facebook

Instagram 2

 

youtube