user_mobilelogo

Oman velbloud

Asi většinu z nás při návštěvě kostela nepřekvapí, když ucítí zvláštní omamnou vůni kadidla. Ale napadlo vás, co to vlastně to kadidlo je, proč se při náboženských obřadech používá a odkud se dováží? Na tyto i další otázky vám dá odpověď návštěva Ománu.

 

 

Kadidlo

Kadidlo se při náboženských rituálech a meditacích používalo již ve starověku a to i kvůli jeho psychoaktivním účinkům – snižuje úzkost a působí antidepresivně. Kromě toho se kadidlo používalo jako lidový všelék, protože má protizánětlivé účinky.

S nástupem křesťanství se poptávka po kadidlu rapidně zvýšila a ve 12. století kadidlo dokonce převýšilo cenu zlata. Do Evropy toto vzácné zboží putovalo po tzv. Kadidlové stezce, která vedla z jemenských přístavů přes pouště Arabského poloostrova až k přístavům Středozemního moře.

Kadidlo je pryskyřice, která vytéká ze stromu Kadidlovník. Kadidlovníků je více druhů a nejkvalitnější pryskyřici produkuje Kadidlovník pravý. Tyto velice vzácné stromy rostou v polopoušti v dosahu letních monzunů přinášející vlhké vzdušné proudy, které na stromech kondenzují. Nachází se v oblasti Somálska, severní Etiopie a jižního Ománu a jejich výskyt se v minulosti úzkostlivě tajil.

Kadidlovnik Kadidlovnik

Kadidlovník

Pryskyřice se získává tak, že se na dvou místech kadidlovníku nařízne kůra kmene a vytékající výrony se nechávají zaschnout do podoby hrudek. Z prvního zářezu vznikne kadidlo horší kvality šedé barvy, které se používá pro pálení na dřevěném uhlí. Zaschlá rána se po dvou týdnech znovu otevře a z tohoto druhého zářezu vzniká již čisté kadidlo bílé barvy, které se žvýká nebo po rozpuštění ve vodě pije. Zářez se otevře celkem čtyřikrát a celý proces se opakuje dvakrát do roka. Takto se ročně z jednoho stromu získá 3 až 4 kg kadidla.

V Ománu se dá čisté surové kadidlo pořídit v obchodech nebo na tržnicích, kde 100 gramů stojí přibližně 100 korun, a koupit se dá i kadidlovníkový olej, mýdlo nebo krém. Kdo touží kouzlo kadidla vyzkoušet, může si ho koupit i na českých e-shopech.

 

 

Dhofár

Nejkvalitnější kadidlo se produkuje v nejjižnějším guvernátoru Ománského Sultanátu v Dhofáru. V této oblasti se totiž u pobřeží nachází vysoké hory, které letní monzuny zadržují. Toto letní období představuje pro Ománce dovolenkovou špičku - všechny hotely jsou obsazené, místní se radují, za deště se koupou v moři a okolní hory jsou zelené. Pohoří srážky zadrží a ke kadidlovníkovým plantážím dorazí již jen vlhký vzduch.

Pláže Salalah poušť Rub Al Khali

Pláže u Salalahu, Poušť Rub Al Khali

Ačkoliv samotný Dhofár toho nezávislým cestovatelům příliš nenabídne, je však ideální pro odpočinkový pobyt. Má krásné dlouhé pláže s jemným pískem a v dosahu je i krásná poušť s velkými písečnými dunami Rub Al Khali. Místním centrem je druhé největší město Ománu Salalah, kam létají chartery českých cestovek nebo letecké společnosti s přestupem v Dubaji.

 

 

 

facebook

Instagram 2

 

youtube