user_mobilelogo

El Nido 1

Odjakživa mne uchvacovaly bizarní vápencové skály, které vyrůstají do nebeských výšin z moří, řek nebo z rýžových polí. Takových nádherných přírodních divů je v Jihovýchodní Asii celá řada, a já měl to štěstí, že jsem navštívil lokality, které patří mezi ty nejznámější a nejúchvatnější. Pojďme se podívat, jak to vypadá na čínské řece Li, ve vietnamské zátoce Halong Bay, v populárním thajském Krabi a na filipínském El Nidu.

 

 

Yangshuo - řeka Li, Čína

Čínská řeka Li je dlouhá celkem 437 kilometrů, ale nejkrásnější scenérie ji lemují mezi městy Guilin a Yangshuo. Na tomto 80km úseku řeku obklopují neuvěřitelné kolmé vápencové útvary, které mnohdy vyrůstají přímo z břehů.

Turistickým centrem této oblasti je město Yangshuo, do kterého se dá cestovat z Guilinu a to buď lodí po samotné řece Li, nebo autobusem. Guilin je dosažitelný letecky nebo vlakem z Hong Kongu / ze Shenzenu.

Yangshuo je celé obklopeno zelenými homolemi, které jsou večer navíc nasvíceny reflektory, čímž neuvěřitelné přírodní divadlo dotvářejí. K dovršení maximálního dojmu se ve městě každý večer odehrává na řece velkolepé světelné show Impressions Liú Sanjie, v němž účinkuje přes 600 herců. Vystoupení je tak grandiózní, že připomíná zahájení olympijských her. A bodejť by ne, když představení vytvořil stejný režisér, který režíroval i Olympijské hry v Pekingu. Centrem turistického dění je tu třída West street, která je plná restaurací a obchodů.

cina 72 cina 81

Řeka Yulong, Dragon bridge - Řeka Li

V Yangshuu se do řeky Li vlévá menší řeka Yulong, která je rovněž obklopena vápencovými skalami, a některé její úseky jsou splavné pomocí jednoduchých bambusových vorů. Tyto vory jsou unášeny jen proudem řeky a přes soustavu jezů je Číňané řídí pouze dřevěným kůlem.

Řeka Li je širší než Yulong, obklopují ji ještě bizarnější útesy a plavba po ní na jednom z motorizovaných bambusových vorů je životním zážitkem. Tady skály vyrůstají přímo z vody a břehy řeky jsou lemovány bambusovými stromy, které z dálky vypadají jako jemná peříčka.

cina 77 cina 78

Vory na řece Li

Po absolvování plavby je možné se vrátit podél řeky zpět k výchozímu bodu po svých a pozorovat řeku z ptačí perspektivy a okolní scenérie si tak užít do sytosti.

A komu by to ještě pořád přišlo málo, může si půjčit kolo a objevovat klidný čínský venkov. Projíždí se ospalými vesnicemi, kde tu a tam pracuje rolník na rýžovém poli nebo se válí vodní buvol v bahnitém jezírku. A všude okolo se do výše tyčí vysoké skalní věže, kterým dominuje skalní útvar Měsíční vrch - hora se stěnou vykrojenou do pravidelného půlkruhu.

 

 

Halong Bay, Vietnam

Halong Bay je zátoka v Jihočínském moři vzdálená 160 km od Hanoje. V této oblasti se nad hladinu moře tyčí tři tisíce vápencových ostrůvků, útesů a krasových věží, které tak vytváří naprosto unikátní přírodní úkaz. Je to lokalita, která je na seznamu světového přírodního dědictví UNESCO.

Do zátoky se dá nejjednodušeji cestovat v rámci několikadenního výletu, který se dá rezervovat přes internet nebo zakoupit v jedné z mnoha cestovních kanceláří v Hanoji. Během plavby se spí v kajutě tradiční vietnamské džunky.

Vietnam 19 Vietnam 12

Halong Bay

Po hodině plavby se objeví první vápencové štíty a z paluby se naskýtá jedinečný pohled na neuvěřitelné krasové okolí. Několikrát se pluje i mezi plovoucími dřevěnými domky mořských vesnic, z jejichž zápraží mávají na projíždějící lodě nadšené děti.

Kvůli koupání loď během dne několikrát zakotví u pláží malých ostrovů a přestávka se dá využít i k malým výšlapům na blízké vrcholky, ze kterých jsou nádherné výhledy na okolní vápencové ostrůvky.

V případě třídenního výletu se může jeden den strávit na kajaku. Pádluje se kolem tichých kolmých stěn skal a je to stejný pocit, jako když se procházíte opuštěným městem s prázdnými mrakodrapy. Během plavby se několikrát dokonce nabídne možnost proplout skrz skálu do laguny, kde si už člověk skutečně připadá naprosto sám, skrytý a obklopený jen vysokými zdmi ostrova.

Vietnam 24 Vietnam 28

Laguny v Halong Bay - výhled z jeskyně Hang Sung Sot

Poslední den výletu po Halong Bay džunka vpluje do zátoky s velkou jeskyní Hang Sung Sot uprostřed hory. Pohled z ústí jeskyně zpátky na mořskou hladinu, na které džunky kotví s rozvinutými plachtami, je výjimečný.

 

 

Krabi, Thajsko

Krabi je známá krasová oblast. Celý záliv Ao Phang Nga, který se rozléhá mezi Phuketem, Krabi a ostrovy Phi Phi, je obsypán vápencovými útvary, které mnohdy bizarně vyrůstají z moře až do třistametrových výšin. V Krabi se dá zůstat na hlavní pláži Ao Nang nebo se přemístit na mys Laem Phra Nang, známém také jako Railay Bay. Ten je od zbytku Krabi odříznut vápencovými vrcholy a je dostupný jen po moři. Nacházejí se tu tři pláže: Railay west, Railay east a nejkrásnější Ao Phra Nang.

Do Krabi se dá cestovat například nočním vlakem z Bangkoku s přestupem na autobus v Surat Thani.

Prostředí, okolní příroda a atmosféra je na Railay bay absolutně úžasná. Ze všech stran se tyčí kolmé vápencové stěny, pláže jsou dostupné jen po lesní cestičce, a ze stromů pokřikují opice.

Thajsko 35 Thajsko 37a

Railay West Krabi - Ao Phra Nang Krabi

Na plážích parkují tradiční dřevěné lodičky s obrovskými motory od náklaďáků a s barevnými prapory omotanými kolem přídě. Při odlivu leží na písku jako vyvržené velryby.

Koupání na pláži Ao Phra Nang je zážitek, vápencové věže rostou z vody přímo u pláže. Ve skalách nad pláží se nachází posvátné místo zvané Phra Nang cave (Princess cave), jeskyně opředená bájemi a legendami o indické princezně, která zahynula na moři a jejíž duch v jeskyni přežíval.

Z Krabi se dá pokračovat lodí na souostroví Phi Phi. To se skládá z většího ostrovu Don a z menšího Ley, na jehož pláži Ao Maya se natáčel slavný film s Leem Di Capriem The beach.

Thajsko 42 Thajsko 58

Ko Phi Phi Don - Ao Maya na Ko Phi Phi Ley

Na tuto slavnou pláž se dá plout velkou lodí z Ko Phi Phi Don, ale daleko větší kouzlo má však výlet obyčejnou lodičkou, která se dá domluvit s místními. Dá se tak lépe vyhnout davům a více si užít romantiky, klidu a nádherné přírody.

 

 

El Nido, Filipíny

El Nido je soustroví, které hodně konkuruje Krabi a Halong Bay. Tvoří ho přes 60 vápencových ostrovů a ostrůvků.

Do El Nida se dá cestovat buď po moři čtyři hodiny lodí ze sousedního ostrova Busuanga z města Coron Town nebo po silnici šest hodin minibusem po Palawanu z města Puerto Princessa.

Cestování lodí má tu výhodu, že na krasové El Nido se člověk naladí už před samotným příjezdem. V blízkosti ostrova Busuanga je totiž nádherný ostrov Coron Island, který je jediným krasovým ostrovem v souostroví Calamian a nabízí množství lagun a malých pláží.

Filipiny 06 Filipiny 31

Coron Island - El Nido

El Nido je malé městečko uprostřed skal, které kromě vesnické pláže nabízí i okolní pláže Caalan a Corong Corong, na které se dá koupat.

V El Nidu se pro průzkum krasové oblasti nabízejí čtyři druhy výletů (okruh A, B, C, D) nebo si lze domluvit svou vlastní lodičku a navrhnout si vlastní trasu. Nejkrásnější je výlet A, který objevuje laguny u ostrova Miniloc. Během plavby se navštíví krásná malá laguna, ve které se dá plavat do různých zákoutí a objevovat malé jeskyně, pak velká laguna, do které se pluje vysokou soutěskou a tajná laguna, kam se musí vplavat malým tunelem.

Filipiny 42 Filipiny 57

Small lagoon, Miniloc island - Big lagoon, Miniloc Island

Krásný výlet nabízí i okruh C, který objevuje velký ostrov Matinloc s Hidden a Secret beach. Každý výlet zahrnuje i výtečný oběd, během kterého se na pláži grilují ryby.

 

Tak to byla krátká návštěva známých krasových oblastí Jihovýchodní Asie. Už víte kam vyrazit?

 

 

 

facebook

Instagram 2

 

youtube