user_mobilelogo
madeira head 4

RADY NA CESTU NA MADEIRU

 

Kdy jet na Madeiru

Díky počasí je dnes Madeira druhým domovem pro mnoho Angličanů, kteří se ze sychravějšího severu přestěhovali na klimaticky příznivější ostrov. Na Madeiře jsou průměrné denní teploty v rozmezí od 17 stupňů v lednu po 25 stupňů v srpnu a tak se dá na Madeiru cestovat prakticky po celý rok. Přesto nejvhodnějším obdobím, kdy jet na Madeiru, jsou s ohledem na počet deštivých dnů a délku slunečního svitu měsíce mezi březnem a listopadem. Na Madeiře se teploty mění s nadmořskou výškou, protože ostrov má značně rozeklaný povrch s nejvyššími horami okolo 1800 metrů nad mořem. Horské pásmo, které vede po celé délce ostrova od východu k západu, zachycuje na severní straně pasátové větry s dešťovými srážkami a vzniká tak značný rozdíl mezi deštivým severem a slunečným a sušším jihem.

 

 

Co na Madeiře vidět a navštívit

Madeira 21a

Na Madeiru přijede ročně jeden milión turistů, což je čtyřikrát více než počet stálých obyvatel. Na ostrov se nejezdí ani tak za koupáním, jako spíš za přírodou. Na ostrově je totiž jen jedna stometrová písčitá pláž Prainha u městečka Canical, městská pláž ve Funchalu a už jen několik malých kamenitých pláží. Většina hotelů však nabízí do moře přístup po schůdkách nebo žebřících. A zvláštní koupání nabízí přírodní bazény vybudované v pobřežních skalách v městečku Porto Moniz. 

Madeira je především rájem turistiky. Na ostrově byl v horách v minulých stoletích vybudován systém zavlažovacích kanálů, tzv. levád, kterými se voda přiváděla z deštivého severu na jižní slunečný svah. Na ostrově je postaveno přes 2000 kilometrů těchto levád (z toho 40 kilometrů v tunelech) a tak se z nich staly ideální trasy pro túry úchvatnou přírodou. Informace o Madeiře je možné získat např. na adrese madeira-web.com, o levádách na madeirarural.com nebo v aplikacích Walkme / levadas madeira nebo Wikiloc.

Na Madeiře po celý rok stále něco kvete. Velkou turistickou atrakcí je však „Slavnost květů”, která se odehrává druhou sobotu a neděli po velikonocích. Ulicemi procházejí květinové průvody s alegorickými vozy. Od konce srpna do října probíhají na Madeiře slavnosti madeirského vína (to chutná podobně jako portské), obdoba našeho vinobraní.

 

 

Cestování na Madeiru na vlastní pěst

Madeira 07

My jsme Madeiru navštívili v říjnu, kdy sice stále vládlo příjemné letní počasí, ale občas se střídalo s deštivými přeháňkami. Během naší cesty jsme prošli okolo dvaceti levád a celkem jsme nachodili 140 kilometrů.

 

Cestování po Madeiře

Na Madeiře je okolo 30 autopůjčoven, které nabízejí auta za příznivé ceny, viz rentalcars.com. Pokud však zvolíte ubytování ve Funchalu, pak na všechny levády kromě Rabacalu se dostanete levným autobusem (viz jízdní řád horariosdofunchal.pt) a auto si tak nemusíte půjčovat na celý pobyt. Autobus vás zaveze na začátek levády a na konci celodenní túry opět na něj nasednete zpět do Funchalu. Navíc také odpadá nutnost vyřešit, jak se během pochodu vždy vrátíte zpět k autu.

Popis levád i s jízdním řádem autobusů je možné si zakoupit v informačním středisku ve Funchalu na hlavní ulici Avenida Arriaga. Levády jsou dle obtížnosti označeny modrou, červenou a černou barvou. Některé vedou v tunelech, proto se hodí výkonná cestovní svítilna nebo čelovka

 

Ubytování

Jako svou základnu jsme si zvolili ubytování ve Funchalu v Hortensia tea house, která je umístěna přímo na levádě dos Tornos. 

 

Stravování

Stravování jsme řešili i tak, že jsme si sami vařili v apartmánu nebo si ohřívali hotová jídla, která jsme kupovali v supermarketu.

 

 

facebook

Instagram 2

 

youtube