user_mobilelogo
Tobago head 3

RADY NA CESTU NA TOBAGO

 

Kdy jet na Tobago

Tobago ročně navštíví přibližně 80 tisíc turistů. Tobago má tropické klima, leží pouhých 11 stupňů nad rovníkem, a na ostrově se střídá suché a deštivé období. Suchá sezóna trvá od prosince do května a deštivá od června do listopadu. Ačkoliv nejvíce srážek spadne během druhé poloviny roku, krátké a vydatné deště jsou běžné i během suchého období. Díky tomu je ostrov stále zelený s bujnou vegetací. Tobago se nachází mimo pásmo hurikánů – ty se formují převážně nad a pod 10 rovnoběžkou. S ohledem na počasí je tedy nejvhodnější doba, kdy jet na Tobago, měsíce únor až duben. V tomto období na ostrov spadne nejméně srážek v roce. My jsme na Tobago cestovali o vánocích, ale počasí jsme ideální neměli.

 

 

Co na Tobagu vidět a navštívit

Tobago 44

Turisté přijíždějí na Tobago především kvůli krásným plážím a deštnému pralesu. Avšak 90% všech turistů, kteří Tobago navštíví, se soustředí pouze v jižní části ostrova kolem poloostrova Pigeon Point, kde se nachází nejkrásnější pláž s bílým pískem a palmami. My jsme pro náš pobyt zvolili tři rybářské vesnice v severní části ostrova, protože nabízejí přírodní pláže bez turistické infrastruktury, v těsné blízkosti deštný prales, a hlavně klid.

 

 

Cestování na Tobago na vlastní pěst

Tobago 09

Na cestu na Tobago jsme si tehdy ještě zabalili do velkého batohu. S přibývajícími cestami jsem však zjistil, že spoustu věcí člověk na cestách nepotřebuje a je možné cestovat jen s malým baťůžkem a pohybovat se svobodněji. Dnes cestujeme jen s malým cyklistickým baťůžkem, který neváží více jak 6kg. Protože hygienu máme v balení do 100ml, nastupujeme s ním rovnou i na palubu letadla. Jak si zabalit na cesty popisuji v článku "Co s sebou na cesty".

 

Vstupní formality

Na Tobago mohou čeští občané vstoupit bez víz, více na mzv.cz.

 

Cestování po Tobagu

Po Tobagu se dá nejsnadněji pohybovat pronajatým autem. Auto a vnitrostátní letenky na Trinidad se dají spolehlivě rezervovat na www.yes-tourism.com (nebo přes rentalcars.com).

 

Ubytování

Ubytování jsme si vybrali přímým kontaktem s ubytovateli přes internet a rezervaci převážně provedli ještě před odletem v Čechách. Ubytovat se je možné v prázdninových domech zahraničních residentů, v malých dřevěných resortech nebo vilkách. Výborným zdrojem informací je webová adresa www.mytobago.info, kde jsou na jednom místě přehledně všechny důležité informace o ostrově. Dají se tady zkontrolovat pláže v dané lokalitě, zvolit si vhodný typ ubytování a přečíst si o něm posudky od návštěvníků.

 

Stravování

Se stravováním je to na tobagských vesnicích docela legrační. Moc restaurací v té části ostrova, kde jsme se pohybovali, není. Na klasický jídelní lístek se nehraje, dcera kuchařky nám obě nabízená jídla řekla zpaměti. Byli jsme vděční za to, když jsme se dozvěděli cenu ještě před tím, než jsme jídlo snědli. V zásadě to ale fungovalo, chutnalo nám a večeře pro jednoho v průměru stála okolo 50 TTD. Tímto způsobem jsme absolvovali i slavnostní menu o vánocích. Běžně se dá však zajistit ubytování i s kuchyňkou a vařit si soukromě.

 

 

facebook

Instagram 2

 

youtube