user_mobilelogo
HK head

CESTOPIS HONG KONG

Než se začteš do cestopisu, prohlédni si itinerář, pročti si rady na cestu do Hong Kongu.

 

 

HONG KONG

26.10. – 27.10. 2012

 

Proč jet do Hong Kongu

Hong Kong je dnes zvláštní administrativní oblastí Čínské lidové republiky, která město převzala zpět od Velké Británie v roce 1997. ČLR se zavázala po dobu 50 let v Hong Kongu neměnit ekonomický systém podle zásady „jedna země, dva systémy". Úředními jazyky jsou angličtina a mandarínská čínština, nejčastěji se však mluví kantonsky. Hong Kong je rozdělen do čtyř větších oblastí: ostrov Hong Kong, poloostrov Kowloon, Nová teritora a Okolní ostrovy (těch je celkem 234). Na samotném ostrově Hong Kongu žije 1,5 miliónů lidí a ostrov se dále člení do jednotlivých čtvrtí jako např. Western district, obchodní centrum Central se svými 18 mrakodrapy, Admirality, Wan Chai, Causeway bay. V celé oblasti žije celkem sedm miliónů lidí a v některých částech Hong Kongu dosahuje hustota obyvatelstva až závratných 50 000 lidí na čtvereční kilometr.

První Evropané, kteří do Hong Kongu připluli, byli v roce 1513 Portugalci. Ti poté zřídili obchodní stanici i v sousedním Macau. Od roku 1699 začala v Číně působit britská Východoindická společnost, která do Evropy dovážela z Číny hedvábí, porcelán a čaj. Po evropském zboží však poptávka nebyla, proto společnost dodávala do Číny opium. V roce 1839 bylo již 2 milióny drogově závislých a Číňané začali situaci radikálně řešit. To však dalo záminku k První opiové válce, kdy Britové vyslali do Číny své válečné loďstvo a obsadili některá pobřežní města. V roce 1842 byli Číňané nuceni podepsat Nankingskou smlouvu, podle které museli mimo jiné podstoupit Velké Británii Hong Kong. Po druhé opiové válce připadl v roce 1860 Británii i Kowloon a přiléhající území „New Territories" byly v roce 1898 pronajaty na dobu 99 let.

 

Jak jet do Hong Kongu

Hong Kong měl být naší poslední zastávkou na našem putování po Číně. Tu jsme po čtnáctidenním cestování opustili v Shenzenu, kde jsme se nechali taxíkem odvézt do přístavu Shekou (z vlakového nádraží cca 28km, 45min, 75CNY) a nastoupili jsme na loď směřující nejdříve do Macaa (180CNY, 80min), které jsme chtěli navštívit ještě před příjezdem do Hong Kongu. Večer po prohlídce Macaa jsme si v přístavu koupili lístky na loď do Hong Kongu (174 MOP, 65min), ale odjezd na nich byl vyznačen až za dvě hodiny, protože všechny lodě, ačkoliv jezdí každou půl hodinu, už byly plné. Došlo na mou úvahu při příjezdu do Macaa, zda by nebylo lepší si rovnou koupit lístky na konkrétní čas. Nechtěli jsme však být omezováni určitou hodinou a nevyplatilo se to. Nechali jsme se alespoň odbavit a stoupli si do "Standby line" zkusit štěstí na dřívější loď. Stává se totiž, že někteří cestující na svou loď nedorazí a zaměstnanci přepravní společnosti z velmi dlouhé řady čekajících nešťastníků vyberou prvních 10-15 lidí a volná místa v lodi doobsadí. Stoupli jsme si tedy do nově vznikající řady na loď, která odplouvala už za 45 min a měli jsme štěstí. V Hong Kongu nás opět proklepli imigrační úředníci, odevzdali jsme vyplněný imigrační formulář a nasedli jsme na tramvaj (2.3 HKD) směřující k našemu hotelu. P.S. Dnes se dají lístky na trajekt rezervovat i přes stránku 12go.asia.

 

Tip ubytování v Hong Kongu

Sehnat levné ubytování je v Hong Kongu docela problém. My jsme nakonec bydleli v hotelu Best Western Plus, stejně jako v minulém případě. Hotel se nachází ve Western districtu a je blízko Centralu www.bestwesternplushotelhongkong.com. Jiné ubytování lze rezervovat na globálních rezervačních portálech, jako jsou Agoda.comBooking.com nebo Airbnb.com.

 

Co jsem v Hong Kongu zažil

Do Hong Kongu jsme připluli už za tmy kolem deváté večer, později než jsme plánovali. Byli jsme unaveni a chtěli jsme být co nejříve v hotelu. Vyšli jsme z přístavu a našli tramvaj a těšili se na jízdu v druhém patře. Ptali jsme se místní holčiny, kolik stojí jízdenka a jak ji budeme platit, protože jsme si v tu chvíli nemohli vzpomenout, jak to bylo posledně a navíc jsme neměli drobné. Holka nám poradila a drobné nám na tramvaj dokonce dala. Do tramvaje se vstupuje zadním vchodem a vystupuje se u řidiče. Při výstupu se hodí do kasičky 2.3 HKD.

Ráno jsme opět nasedli na tramvaj, vybojovali jsme si přední místa v horním patře a užívali si jízdu Central districtem. Vzpomínali jsme na místa, která jsme navštívili minule.

hong kong 05

Hong Kongské tramvaje

Dojeli jsme na Peak tram - lanovku (40 HKD) stoupající na Victoria peak (554m). Lanovka se nachází poblíž budovy Lipo Centrum, která vypadá jako skleněný robot. Z Victoria Peak je fantastická vyhlídka na mrakodrapy Hong Kongu a Kowloonu. Nejlepší čas pro návštěvu je těsně před setměním, dá se tak vyfotit Hong Kong za světla a i zářící ve tmě. www.thepeak.com.hk

hongkong 1

hongkong 11

Výhled z VIctoria Peak, ze Star Ferry

Znovu jsme obdivovali bambusové lešení na opravovaných domech. Od té doby, co jsme bambusová lešení tady viděli poprvé, jsme si na něj sice už zvykli, ale stejně nám to připadá stále zajímavé.

Koupili jsme si lístek na metro (5 HKD, celodenní pass stojí 85HKD) a jeli na Central station do přístavu společnosti Star Ferry. Metro tu je zajímavé - jednotlivé vagóny tu nejsou odděleny dveřmi a člověk tak vidí zezadu přes hlavy lidí až někam kilometr dopředu na řidiče celé soupravy. V zatáčkách a v klesáních se to jedoucí monstrum různě klikatilo jako lidský had.

Ze stanice metra Central station jsme došli do přístaviště Star Ferry do doku číslo 7, odkud odjíždějí tradiční zelenobílé lodě do Kowloonu (za 3.4 HKD jsme si koupili žeton, který jsme následně hodili do propustě). Pár minut jsme pluli mezi pevninou a ostrovem a užívali si pohledů na panaromáta budov na obou stranách.

hong kong 12

Při plavbě na Kowloon

Na Kowloonu u přístavu Star ferry je hvězdná promenáda. Je odtud vidět celé panorama mrakodrapů na Hong Kongu. Prošli jsme ji celou a fotili ten jedinečný pohled. Večer jsme se sem vrátili znovu a zařadili se do houfu stejně nadšených lidí fotících tento zážitek.

Prošli jsme si opět Nathan road - hlavní třídu pevninské části Hong Kongu v Kowloonu. Tak jako posledně jsme na Nathan road obdivovali staré čínské budovy postavené ještě před světovými válkami.

hong kong 07

Kowloon

A tak jako minule jsme došli až na Temple street, kde se až po Nanking street nachází noční tržnice a kupovali jsme zde drobné cetky domů.

hong kong 14

Noční Hong Kong

Koupili jsme si na přepážce lístek na metro směřující z Centralu na letiště (80 HKD na přepážce, 100 HKD v automatu) a za 25 minut jsme byli na letišti. Rozloučili jsme se s Hong Kongem a ve stejný den jsme přistáli doma v Čechách.

 

 

... kam dál? Prohlédněte si itinerářfotografie z cesty nebo si přečtěte rady na cestu do Hong Kongu. Pokud budete mít dotazy, napište mi.

... přečtěte si cestopis z Hong Kongu z první návštěvy.

 

 

 

facebook

Instagram 2

 

youtube