user_mobilelogo

Maroko 9

Maroko je země bohatá na kontrasty: na západě má kilometry pláží na březích Atlantiku a Středozemního moře, ve vnitrozemí zasněžené špičky hor Rifu, Vysokého a Středního Atlasu, mezi pohořími zelená údolí a na jihu pouštní oblasti s kasbahy a saharskými dunami.

 

To nejlepší z Maroka

Pokud vyrazíte na svou cestu po Maroku z Agadiru, první zastávkou je středověká Essaouira. Po cestě můžete sledovat nádherné divoké pláže s velkými vlnami Atlantiku, ráj pro surfaře. U cesty vás překvapí kozy, které se pasou v korunách arganových stromů. Tvrdí se, že nejlepší arganový olej se lisuje z toho, co projde jejich zažíváním… A než do Essaouiry dorazíte, cestou potkáte několik stád velbloudů.

 

Essaouira – město jako z filmu

Maroko Essaouira

Samotná Essaouira je jako vystřižená z filmu a také tu režiséři z celého světa své filmy natáčí. První co uvidíte, je romantický přístav plný dřevěných lodí a racků. Staré město – Medina byla postavena v roce 1760 na skalnatém poloostrově obklopená portugalskými pevnostmi. Byla navržena v 18. století francouzským architektem a vyznačuje se přímými ulicemi s obloukovitými průchody. Do města se vchází starobylými hradbami a prochází se prastarými uličkami plných krámků a tržišť.

 

Al Džadída - portugalské město

Maroko Al Džadída

Al Džadída (El Jadida) bylo portugalské město a její Medina, celá obezděná hradbami, byla postavena v roce 1815. Jako zásobárnu vody zde Portugalci postavili podzemní sloupovou halu s gotickými klenbami. Cisterna je dnes přístupná veřejnosti a je zařazena mezi světová dědictví UNESCO.

 

Cassablanka - marocká hospodářská metropole

Maroko Cassablanca

Další zastávkou na cestě je Cassablanca. Cassablanca je rušná hospodářská metropole Maroka s téměř třemi milióny obyvatel. Symbolem města je Velká mešita Hassana II. Její hlavní věž je 200 metrů vysoká a z její špičky svítí laserový paprsek do vzdálenosti 30 kilometrů směrem k Mekce. Celý komplex může navštívit až 100 tisíc věřících najednou.

 

Rabat - centrum moci Maroka

Maroko Rabat

Rabat, založený již ve 12. století, byl hlavním městem francouzského protektorátu a od roku 1956 je i hlavním městem samostatného Maroka. V Rabatu je symbolem města mohutná věž Tour Hassan, která byla součástí nedostavěné mešity z 12. století. S věží sousedí mausoleum zakladatele moderního Maroka krále Muhammada V. Za návštěvu určitě stojí i starý Kasbah Oudaia, který sousedí s Medinou a je obehnaný masívními hradbami. Uvnitř je Andaluzká zahrada a krásné modrobílé uličky.

 

Meknes - mocné sultánské město

Maroko Meknes

Meknes byl přestavěn v 17. století vládcem Moulayem Ismailem na nejmocnější město Severní Afriky. Meknes dodnes obepínají mohutné hradby v délce 40 kilometrů a do města se vjíždí mohutou arabskou bránou. Centrem Mediny je prostorné náměstí Place El Hédim, jemuž na jižní straně dominuje největší brána Maghrebu Bab El Mansour. Z náměstí se rozbíhají staré úzké uličky vedoucí k palácové čtvrti Moulaye Ismaila.

 

Volubilis - starověký Řím v Maroku

Maroko Volubilis

Z Meknesu naše cestování pokračuje do Volubilisu, které bylo v římských dobách (42 – 285 n.l.) hlavním městem provincie Mauretánia Tingatana. Ve Volubilisu je mnoho zachovalých částí římských budov a jedinečné jsou neuvěřitelně zachovalé mozaikové podlahy, které i po staletích hrají všemi barvami.

 

Fes - čirý středověk

Maroko Fes

Fes je střediskem arabsko islámské kultury. Fes el Bali bylo založeno již v 9. století a jako by se po staletí vůbec nic nezměnilo. Fes el Bali je celé obehnané zdmi, žije v něm téměř půl miliónů lidí, a je v něm deset tisíc uliček. Ty jsou tak úzké, že se tudy nedá jezdit auty a veškerý náklad je přenášen na oslích. Nachází se tu 320 mešit a bezpočet medres. Člověk se prochází středověkými uličkami, obchůdky, tržišti, medresy a dílnami až dojde do čtvrti koželuhů, kde je pracovní postup zpracování kůží po staletí stále stejný. Při procházení Medinou je těžké odolat prodejcům koberců, hrnčířských výrobků, obchodníkům s tradičními vůněmi či prodavačům v dílnách s bronzovým nádobím.

 

Písečné duny Erg Chebbi

merzouga

Úchvatné kouzlo saharských písečných dun při východu nebo západu Slunce se dá prožít v Erg Chebbi. Tato úžasná písečná scenérie se nachází kousek za městem Merzouga. V oblasti se nachází bezpočet kempů, které se o své hosty dokáží postarat a umožnit jim tak doslova zážitky na celý život.

 

Oáza Skoura, kasbah Amridil

Amridil

Cesta ze Sahary do Marrákeše se dá přerušit v soutěsce Dadés a dále pak před městem Ouarzazate v oáze Skoura. V té se nachází více než 250 tisíc palem a přes 50 ksarů a kasbahů. Nejvýznamnější z nich je starobylý kasbah Amridil, který je vyobrazen i na padesátidirhamové bankovce.

 

Kasbah Ait Ben Haddou, kasbah Telouet

Ait Ben Haddou

Každý, kdo poprvé přijede do Ait Ben Haddou si určitě pomyslí: "Tuto scenérii znám, tu jsem už někde viděl". Bodejť by ne, vždyť je to oblíbené místo hollywoodských režisérů a natáčel se tu bezpočet filmů včetně slavného Gladiátora. 

Kdo se poté vydá do Marrákeše a zvolí do průsmyku Tizi-n-Tichka vedlejší cestu, může navštívit další významný kasbah Telouet a navíc bude odměněn krásnou scenérií marockého venkova.

 

Marrákeš - červenozelená perla jihu

Maroko Marrákeš

Městu se říká červenozelená perla jihu, protože je obklopeno červenou půdou a zelenými palmovými háji. Marrákeš je druhé nejstarší makhzénské město sultánů, ve kterém dnes žije tři čtvrtě miliónů lidí. V dáli se již rýsují zasněžené hory Vysokého Atlasu. V Marrákeši naleznete slavné Saádovské hrobky, které se nachází v obezděné zahradě, a o kterých až do minulého století nikdo nevěděl. Prochází se velkolepými sultánskými paláci s neuvěřitelnou výzdobou, v Medině je možné zavítat do cechovní čtvrti barvířů, prodavačů pantoflí, obchodníků s látkami, šperky a kořením. Městu dominuje úchvatné náměstí Jemaa El Fna (shromaždiště mrtvých), kde se kdysi na kůly napichovaly hlavy mrtvých. Dnes je náměstí plné kejklířů, zaklínačů hadů a tatérů henou.

 

Agadir - nekonečné pláže

Maroko Agadir

Okruh Marokem je možné zakončit na plážích Agadiru. Agadir je nejmladší město Maroka, bylo znovu vystavěno po zemětřesení v roce 1960. Hlavní pláž Agadiru je 8 kilometrů dlouhá.

 

Tarroudant, oáza Tioute

Maroko Tarroudant, oáza Tioute

Kdo má chuť a čas, může si cestu prodloužit a prozkoumat vnitrozemí, které je z Agadiru dostupné. Cestou do Taroudantu se jede malými vesničkami a cesta se občas ztratí ve vyschlém korytě řeky. Tarroudant má opět nádherné městské hradby, po kterých se dá procházet. Hlavním cílem cesty je však oáza Tioute, kde roste přes dvacet tisíc palem a dominuje jí starý kasbah (pevnost).

 

Antiatlas - nádherné scenérie s kasbahy

Maroko Antiatlas

Okružní jízda pohořím Antiatlasu po trase Agadir – Tafraoute – Tiznit (340km) patří mezi nejúchvatnější trasy Maroka. Projíždí se po úbočí hor s nádhernou scenérií, míjí se staré opuštěné vesnice a prastaré kasbahy. V Tafratoute vytvořila eroze bizarní útvary z růžové žuly. V této oblasti jsou domečky navíc natřeny také na růžovo a společně s okolní pouští vytvářejí nádhernou kulisu.

 

 

 

facebook

Instagram 2

 

youtube