user_mobilelogo

Porto

Hledáte prázdninovou evropskou metropoli, kde si odpočinete, odreagujete a načerpáte síly? Pak popřemýšlejte o slunném Portu. Proč? Protože Porto kromě teplého počasí a starobylých uliček plných historických památek nabízí především pohodovou atmosféru a úžasné portské víno…

 

 

Porto na víkend nebo i déle

Porto v několika ohledech připomíná Barcelonu: historické památky, moře s plážemi, krásné počasí, slavný fotbalový klub. Je tu ale jeden podstatný rozdíl – Porto je malé a je více pohodové. Vše se dá zvládnout vycházkovým tempem bez městské dopravy a taverny, restaurace a bary, rozeseté v historických uličkách nebo na nábřežních promenádách, lákají pomalé procházky kdykoliv přerušit.

To nejkrásnější z Porta se nachází kolem řeky Douro v oblasti starobylé čtvrti Riberia, která je celá pod patronací Unesco. Řeka Douro protíná Porto hlubokým údolím a udává městu kopcovitý ráz s množstvím krásných výhledů. Hlavní dominantou je dvoupatrový ocelový most Ludvíka I., který historickou Riberiu spojuje se čtvrtí portského vína Vila Nova de Gaia. Obě strany řeky lemují promenády s množstvím restaurací a barů nabízející odpočinek s výhledem na výletní lodě brázdící Douro všemi směry.

Porto 13 Porto 15

Promenáda Cais da Riberia

Kdo má více dní, může zavítat na pláže ve čtvrtích Foz do Douro a Matosinhos nebo podniknout celodenní výlet do vinařských vesnic Regua či Pinhao na řece Douro. K vinohradům portského vína se dá cestovat turistickou lodí (~70 Euro) nebo levněji vlakem ze stanice Sao Bento.

 

 

Kdy a jak do Porta cestovat

Nejvhodnější dobou pro návštěvu Porta je období mezi začátkem dubna a koncem října s tím, že nejméně srážek přináší Atlantik v letních měsících.

Během turistické špičky létá z Prahy do Porta přímá linka ČSA, která 2 100 km dlouho trasu překlene za tři hodiny. Časový posun je mínus jedna hodina SELČ.

Z letiště Francisco Sá Carneiro, které je od města vzdálené 17 km, se dá do historického centra cestovat fialovou linkou metra E s přestupem ve stanici Trindade, nebo taxíky

Ideální ubytování se nabízí ve svahu čtvrti Riberia. Čím výše a dále od řeky, tím mohou být ceny nižší, zatímco výhledy na řeku impozantnější. Pro inspiraci uvádím ubytování São Miguel Apartments v ulici Rue de sao Miguel.

 

 

Portské víno a místní speciality

Co je hlavním znakem Porta? Samozřejmě – Portské víno. A při procházkách městem se člověk ochutnávkám neubrání. V každé restauraci a baru vinný lístek obsahuje nepřeberné množství značek, malá sklenička stojí v závislosti na kvalitě a ročníku 3-6 Euro. Víno na výrobu portského se pěstuje výhradně v oblasti kolem řeky Douro a v minulosti se Portské do města po řece na lodích „rabelo“ i dopravovalo. Mezi typické odrůdy, ze kterých se Portské víno vyrábí, patří touriga nacional, tinto cao a tinto barroca. Po vylisování hroznů (u nejkvalitnějších vín stále tradiční metodou pomalého šlapání) dochází v průběhu 3,5 dní k fermentaci, která je následně zastavená přidáním čiré vinné pálenky. Tomuto procesu se říká fortifikace, ta zastaví proces kvašení a zvýší obsah alkoholu na 20 procent. Víno následně zraje v dřevěných sudech (Tawny) nebo ve velkých ocelových tancích (Ruby). Tawny je v průběhu archivace vystaveno další pozvolné oxidaci a v průběhu let tak dostává světlejší mahagonovou barvu. Na druhou stranu Ruby si bez dalšího působení kyslíku zachovává temně rudou barvu. Kromě těchto vín se vyrábí i bílé Portské víno. Mezi nejznámější značky patří např. Sandeman, Taylor´s, Graham´s, Ramos Pinto, Fonseca, Offley, Cálem, Croft, Ferreira, Kopke, Gilberts nebo Barros.

Porto 8 Porto 7

Portské víno, značka Taylor´s

Typickou místní kulinářskou specialitou je stejkový sendvič Francesinha. Je to jídlo jako pro dřevorubce – sandvič s hovězím stejkem, šunkou a volským okem je přelitý sýrem a zalitý omáčkou z vína a piva, a často se podává s hranolkami. V restauracích stojí mezi 8 a 12 Eury. Vyhlášeným místním dezertem je Natas do ceu, který v poháru obsahuje ve třech vrstvách piškotovou drobenku, krém a sladkou polevu z vaječných žloutků. Běžným sladkým pečivem je krémem plněný košíček Pastel de nata a oblíbeným drinkem je Portonic, který je nejčastěji tvořený bílým Portským vínem a tonikem.

Porto 6 Porto 11

Stejkový sendvič Francesinha, Pastel de nata

K místnímu koloritu Porta neodbytně patří i ručně malované kachle „azulejo“, které zdobí fasády starých budov. A znakem Porta je i množství zchátralých budov, ze kterých často zbývají už jen přední fasády.

 

 

Deset zastávek na procházce Portem - co vidět a navštívit

Během procházek po starém městě budete často potkávat stále stejné tváře výletníků – Porto je prostě malé. Přesto se dá ve městě strávit klidné tři nebo i více dní. Co se dá během procházky v Portu vidět a navštívit? Prohlédněte si Google trasu a začtěte se do jednotlivých zastávek:

 

1. zastávka – Věž a kostel Igréja e Torre dos Clérigos

Věž a barokní kostel Igréja e Torre dos Clérigos je první zastávkou dle tohoto itineráře. Věž byla postavena v roce 1763, je vysoká 76 metrů a je nejvyšší kostelní věží v Portugalsku. Z vrcholu, kam se člověk dostane po 225 točitých schodech, jsou úžasné výhledy na celé město.

Porto 2 Porto 4

Výhledy z věže Clérigos, Náměstí Praca Gomes de Teixeira s kostelem Igreja do Carmo

 

2. zastávka - Knihovna Livraria Lello, náměstí Praca Gomes de Teixeira s kostelem Igreja do Carmo

Poblíž věže Clérigos se nachází malé knihkupectví Livraria Lello s nádherným interiérem z tmavého dřeva a s točitým schodištěm uprostřed. Zřejmě inspirovalo samotnou J.K. Rowlingovou při psaní Harryho Pottera, takže knihkupectví dnes spíše slouží jako turistická atrakce se vstupným 4 Eura.

Knihkupectví sousedí s náměstím Praca Gomes de Teixeira, jemuž dominuje fontána a kostel Igreja do Carmo. Celá jedna fasáda kostela je vyzdobena modrými kachlemi azulejos z roku 1912.

 

3. zastávka - Budova nádraží Sao Bento

Přes náměstí Praca da Liberdade s třídou Av. dos Aliados, která silně připomíná část pražského Václavského náměstí, se dojde k jednomu z nejkrásnějších vlakových nádraží Sao Bento. To bylo postaveno v roce 1903 a jeho interiér tvoří dvacet tisíc bledě modrých kachlí „azulejo“ znázorňující historické výjevy.

Porto 3 Porto 5

Knihovna Livraria Lello, Budova nádraží Sao Bento

 

4. zastávka - Katedrála Sé de Porto

Sé de Porto je hlavní katedrálou Porta, byla postavena již ve 12. století a byla sídlem portugalských králů. Zde se v roce 1387 oženil král Jan I. s Filipou z Lancasteru a jejich syn Jindřich Mořeplavec byl zde v roce 1394 pokřtěn.

 

5. zastávka - Most Ludvíka I.

Od katedrály je to jen kousek k mostu Ludvíka I. Ten byl postaven studentem Gustava Eiffela Théophilem Seyrigem v roce 1881 a je nejznámějším mostem Porta. Sám Gustava Eiffel v Portu postavil sousední ocelový most. Na rozdíl od ostatních pěti portských mostů má most Ludvíka I. dvě podlaží, kde na horním jezdí linka metra a spodní je vyhrazeno ostatní dopravě. Obě patra jsou zároveň využívána pro pěší. Z výšky 45 metrů jsou nádherné výhledy na Porto.

Porto 1 Porto 17

Katedrála Sé de Porto, Most Ludvíka I.

 

6. zastávka – promenáda Avenida de Diogo Leite a vinné sklepy společnosti Taylor ´s

Od mostu Ludvíka I. vede lanovka (6 Euro) dolů k promenádě Avenida de Diogo Leite do čtvrti Vila Nova de Gaia. Zde se nachází nejen velké množství restaurací a barů, ale především sklepů výrobců Portského vína. Ti nabízejí prohlídky s ochutnávkou a jednou z nejpříjemnějších je ta od společnosti Taylor´s. Za vstupné 12 Euro je k dispozici audio průvodce a v ceně je závěrečná ochutnávka dvou vín v klidné a krásné zahradě.

 

7. zastávka – Bar Porto Cruz Terace lounge 360

Na promenádě Avenida de Diogo Leite cestou zpátky k mostu Ludvíka I. se nachází výjimečný bar Porto Cruz se střešní terasou. Zde vládne pohodová atmosféra a jsou odtud nádherné výhledy na řeku a na historickou čtvrť Ribeira.

Porto 10 Porto 9

Lodě „rabelo“ na promenádě Avenida de Diogo Leite, Bar Porto Cruz Terace lounge 360

 

8. zastávka - Promenáda Cais da Riberia

Po spodním patře mostu Ludvíka I. se dojde zpátky do čtvrti Riberia na promenádu Cais da Riberia, kterou lemují malebné domy, restaurace a bary. Centrem promenády je romantické náměstí Praca da Ribeira. Kdo si chce více užít řeku Douro, může se nechat zlákat na hodinovou projížďku lodí po šesti místních mostech.

Porto 20 Porto 14

Promenáda Cais da Riberia

 

9. zastávka - Burzovní palác Palácio da Bolsa a klášter s kostelem františkánů Igreja e Convento de São Francisco

Z Promenády Cais da Riberia je to jen kousek k burzovnímu paláci Palácio da Bolsa. Ten byl postaven v letech 1842 – 1862 a honosí se nádherným interiérem. Sály jsou obloženy tmavým dřevem, jeden ze sálů byl inspirován palácem Alhambra v Grenadě.

S burzovním palácem sousedí klášter a gotický kostel františkánů Igreja e Convento de São Francisco. Na výzdobu interiéru kostela bylo použito sto kilogramů zlata a přístupné jsou i katakomby s kostnicí, kde se lidé pohřbívali do roku 1845.

Porto 16 Porto 12

Burzovní palác Palácio da Bolsa, kostel františkánů Igreja de São Francisco

 

10. zastávka – pobřežní promenáda Foz do Douro

Pod kostelem Igreja e Convento de São Francisco se nachází zastávka historické tramvaje, která končí na začátku pláže ve čtvrti Foz do Douro. O pár metrů níže je také zastávka autobusu č. 500, který staví i na vzdálenější pláži v Matosinhos.

Porto 18 Porto 19

Pobřežní promenáda Foz do Douro

Procházka po přímořské promenádě ve Foz do Douro je příjemná: mezi skalnatým pobřežím se tu a tam objeví písčitá pláž, kde se dá za pěkného počasí vykoupat, nebo se klidná atmosféra dá i jen užít v jedné z restaurací nebo kaváren.

 

 

 

facebook

Instagram 2

 

youtube