user_mobilelogo

Oktoberfest head

Když dorazíte do Mnichova na přelomu září a října, uvidíte v ulicích davy lidí v typických bavorských krojích – dámy v drindlech a pány v kožených kalhotách s červenou kostkovanou košilí a vestičkou. Co se děje? Je Oktoberfest!

Oktoberfest trvá téměř tři týdny a během této pivní slavnosti zavítá na Tereziánskou louku přes šest miliónů lidí, kteří vypijí více než sedm miliónů litrů piva. První ročník vznikl při příležitosti svatby bavorského korunního prince Ludwiga I. v říjnu 1810 a od té doby se tradice ujala. A protože je počasí přece jenom teplejší v září, Oktoberfest začíná dnes dříve – odtud ta záhada s Oktobrem.

Každý rok je Oktoberfest zahájen starostou města, který v pivním stanu Schottenhamel narazí první sud a zvolá: "O'zapft is!" - "Je naraženo!" A jde se na to…

 

 

Jak na Oktoberfest cestovat?

Je několik možností, jak se do Mnichova vydat. Jednou z variant je zarezervovat si např. u Leo Express autobusový lístek. Cesta z pražského hlavního nádraží na to mnichovské pak trvá něco přes pět a půl hodiny (např. odjezd 7:45, nazpátek další den ve 14:10).

Pokud je cesta autobusem tou nejlevější volbou, cestování vlakem je zase pro některé návštěvníky Oktoberfestu z určitých důvodů tou volbou nejjistější. Vlakový lístek se dá zarezervovat u Českých drah a přímé spojení trvá něco přes šest hodin (první vlak odjíždí z hl. nádraží v 5:12). A pro ty úplně nejotrlejší má vlak ještě jednu výhodu: z mnichovského hlavního nádraží odjíždí první vlak zpátky do Prahy již před pátou ráno, takže pokud se párty protáhne, odpadne starost s ubytováním. Ano, jsou i takové případy.

Cesta autem je zase nejrychlejší možností, z Prahy se dá do Mnichova dojet za tři a půl hodiny. V Mnichově je možné zaparkovat na záchytných parkovištích Park&Ride a do centra pokračovat městskou hromadnou dopravou, nebo zkusit štěstí a zaparkovat např. poblíž hlavního vlakového nádraží. Nejpohodlnější variantou je ubytovat se v hotelu, který parkování poskytuje.

Oktoberfest tent 3 Oktoberfest tent 1

Na Tereziánskou louku se dá z mnichovského hlavního nádraží dojít už pěšky. Pokud se rozhodnete pro městskou hromadnou dopravu, pak na stanici Theresienwiese vede U-Bahn U4 nebo U5.

Ubytování je ideální volit v blízkosti Tereziánské louky nebo hlavního vlakového nádraží a rezervovat si jej s velkým časovým předstihem, vyhnete se tak astronomickým cenám. Jeden z tipů na levnější ubytování je např. 4You Hostel & Hotel Munich (nabízí i parkování).

Užitečná je oficiální aplikace Oktoberfestu.

 

 

Jak to na Oktoberfestu funguje

Vstup na Oktoberfest je zdarma a Tereziánská louka se začíná plnit prvními návštěvníky již od ranních hodin. O víkendu se brány areálu otevírají v devět hodin a ve všední dny od desáté hodiny. Při vstupu návštěvník nejdříve projde důkladnou kontrolou zástupů policistů a ochranky, kterých je ve službě přes šest stovek. Dbejte proto na to, co si berete sebou - může vás potkat kontrola podobná té na letišti. Batohy, baťůžky a jiná zavazadla nejsou povolena, vše přesahující objem tří litrů a rozměry přes 20x15x10cm se musí za poplatek uschovat. Po kontrole se už začleníte do nadšeného davu proudícího do jednotlivých pivních stanů a necháte se pohltit radostnou atmosférou. Prochází se kolem stánků se suvenýry a občerstvením, v dáli se tyčí kolotoče a obrovské zábavné atrakce vystřelují rozveselené návštěvníky do nebeských výšek.

Na Oktoberfestu je 16 velkých pivních stanů a 22 malých. Celková kapacita je 106 tisíc míst. Největším pivním stanem je Hofbräu, který má téměř sedm tisíc vnitřních míst a tři tisíce venkovních. Nejstarším stanem je Schottenhamel, jehož historie se datuje od roku 1867. Krásný je Hacker-Festzelt s bavorským nebem, známý je Paulaner Winzerer Fähndl. Stojí ale za to nasát atmosféru každého z nich.

Oktoberfest tent 4 Oktoberfest tent 2

Abyste dostali ve stanu pivo, musíte mít místo u stolu, a to mnohdy není jednoduché. Nejhůře se hledají místa – světe div se – v pátek a v sobotu. Přes všední dny je to o něco snadnější a platí: kdo dřív přijde, ten dřív sedí. Kdo chce mít jistotu, může si místa s předstihem zarezervovat na webových stránkách konkrétního pivovaru, např. u Hofbräu Festzelt na stránce www.hb-festzelt.de. Stoly jsou po deseti místech na sezení, ale ve večerních hodinách se stejně nesedí a na lavicích se spíše stojí a tančí. Na stoly je stoupat zakázáno.

Jeden tuplák piva stojí např. v HB stanu 14,50 Eura a hlad je možné zahnat např. typickými bavorskými preclíky nebo kari klobásou za 14,50 Eura či výjimečným vepřovým kolenem za 23,80 Eura.

Na bezpečnost dohlíží všudypřítomná a hodně akční ochranka, a pokud se jí nebude zdát vaše povznesená nálada, raději ji neodporujte.

Kapela přestává hrát před půl jedenáctou a po dopití posledních tupláků se pivní stany pomalu vyprazdňují. Davy vychází ven z areálu Tereziánské louky a opět mohou přijít na řadu kontroly bezpečnostních složek. Tupláky proto není radno vynášet ven, každoročně jich je ochrankou zabaveno přes sto tisíc.

 

 

Oktoberfest je velkolepá párty

Zábava se dostává do plných obrátek po páté hodině odpolední, kapela uprostřed stanu přepíná z německé dechovky na rockové hity s chytlavými refrény, které nutí všechny přítomné do zpěvu. Přestože to není povolené, co chvíli se na stůl postaví nějaký hrdina a za velkého skandování do sebe hodí tuplák na ex. Když se to dotyčnému povede, dočká se bouřlivého aplausu. Nezřídka se na stůl postaví i sličná slečna v drindlu a o to jsou pak nadšené ovace větší. Aby někteří pivaři nezapomněli, kolikátý tuplák pijí, přijdou v bílých tričkách a černou fixou si navzájem píší plot na záda. Občas to ve stanu vypadá jako na stadiónu, populární je islandské skandování „Hu, hu, hu…“. Po osmé hodině večerní se už většina postaví na lavice, tančí a energickou kapelu doprovází svým zpěvem. Ta vyhrává jednu vypalovačku za druhou a proud hudby jen občas krátce přeruší známou melodií „Ein prosit, ein prosit“. A po přiťuknutí se pokračuje znovu – „We are the champions…“. Je úžasné zažít ten pocit, když sedm tisíc lidí jede na stejné vlně.

 

 

Rada na závěr

Pivovary vaří pro Okotberfest speciální pivo, které má vyšší obsah alkoholu a obvykle dosahuje hladiny 6,5 procent. Navíc má oktoberfestové pivo ještě tu krásnou vlastnost, že se pije velice lehce, takže našinec často zapomene, že nedrží v ruce klasický půllitr, ale německý tuplák. Výsledek pak může být nepředpokládaný a následky neplánované. Není nic zábavnějšího, než se po skončení párty nechat dohnat alkoholem, ztratit se a v bezvědomí bloumat nočním Mnichovem. Ano, správně, vlastní zkušenost.

 

 

 

facebook

Instagram 2

 

youtube