user_mobilelogo

Andalusie Alhambra Granada

Andalusie byla po sedm století pod nadvládou Maurů. Córdobský chalífát i Granadský emirát silně ovlivnily chod dějin na této jižní výspě Evropy. Na území jen o trochu větším než je Česká republika dnes můžete navštívit nejen nádherné památky, ale i krásnou přírodu a vykoupat se můžete na místních plážích.

 

 

10 míst, které byste v Andalusii měli navštívit

Následujících deset zastávek po Andalusii vám zabere deset dní a na cestách ujedete více než 1 000 km.

 

1. Sevilla

První zastávka po Andalusii... Nádherná Sevilla byla vždy centrem dění - založil ji Herkules, vládli tu Římané a pak Maurové (v letech 712 – 1248). Pouze odsud vyplouvaly lodě do Nového světa a zde v Alcázaru Kryštof Kolumbus oznámil královně Isabele, že objevil Ameriku.

Sevillská katedrála je třetí největší katedrálou na světě, byla dokončena v roce 1502 a stojí na místě původní almohadské mešity, z níž se dochoval jen 104 metrů vysoký minaret Giralda. Katedrála je posledním odpočinkem Kryštofa Kolumba. Vstupné do katedrály stojí 9 Euro a vstupenky je lepší si zajistit s určitým předstihem.

Dalším sevillským klenotem je maurský palác Alcázar. Původní pevnost byla postupem času přestavěna na nádherný palác se zahradami, který následně křesťanští dobyvatelé rozšířili v gotickém stylu. Nádhera paláce přitahuje i dnešní filmaře – natáčely se tu např. Hry o trůny, Star wars nebo Laurenz z Arábie. Spolu s katedrálou a Indickými archívy je palác zapsán ve světovém dědictví UNESCO. Pokud se chcete vyhnout dvouhodinové frontě, zajistěte si vstupenky s předstihem (11.5 Euro bez průvodce, 30 Euro s průvodcem).

Pokud jste ještě nikdy nebyli na koridě a máte na to žaludek, můžete navštívit nejstarší španělskou koridu Plaza del Toros de la Real Maestranza (zal.r. 1758, vstupné 19 Euro).

Sevilla vám nabídne nádherné procházky úzkými uličkami lemovanými koloniálními domy, které se sbíhají do malebných náměstí. Všude narazíte na útulné bary vyzdobenými býčími hlavami. Jedno z krásných malých náměstí je u Alcazáru Plaza de Doňa Elvíra a jedno z impozantních náměstí je Plaza Espaňa.

Tip na ubytování: The Corner House.

 

2. Córdoba

Cordóba se stala maurskou v roce 711 a než ji Ferdinand III. Kastilský dobyl roku 1236 zpět, stala se největším městem Evropy... před tisíci lety v ní žilo půl miliónu lidí. A podobně jako v Seville, i zde je vidět, jak se dá naroubovat gotická katedrála do arabské mešity...

Hlavním magnetem pro návštěvníky Córdoby je prohlídka Mezquity (vstup 10 Euro). Stavba této mešity byla zahájena v roce 784 a byla několikrát rozšiřována, až se ve své době stala největší mešitou světa. Střecha je podpírána 856 bíločervenými sloupy (původně jich bylo 1293) a tak si při prohlídce mešity budete připadat jak v kamenném lese. Doprostřed této mešity nechal v 16. století Karel I. vestavět gotickou katedrálu, která silně kontrastuje s původní maurskou architekturou.

I v Córdobě můžete navštívit palácovou pevnost Alcázar de los Reyes Cristianos (vstup 5 Euro), která byla vybudována ve 14. století na základech maurské pevnosti. Zde se v roce 1486 poprvé setkal Kryštof Kolumbus s královským párem Ferdinandem a Izabelou.

Podobně jako v Seville i zde vám Córdoba nabídne krásné procházky starým městem s malebnými uličkami, koloniálními domy a kouzelnými náměstíčky. Je tu však o poznání méně turistů.

Do římských dob se v Córdobě vrátíte na mostě Puente Romano vedoucí přes hlavní řeku Andalusie Guadalquivir, u kterého stojí pozůstatky římského chrámu.

Tip na ubytování: La Casa del Aceite

Sevilla Cordoba

Sevilla, Córdoba

 

3. Baeza

Z Córdoby můžete pokračovat do provincie Jaén a po cestě do Granady navštívit starobylou Baezu, která je společně se sousední Ubedou pod patronací organizace UNSECO. Už jen samotná krajina vás překvapí – 40 procent provincie Jaen tvoří olivové háje.

V samotné Baeze si budete připadat, jakoby na ni všichni zapomněli. Liduprázdné ulice i náměstí, prázdné kostely i katedrály. Přitom město má krásnou historickou čtvrť s nádhernými středověkými stavbami. Z Plaza del Populo se pěšky dostanete na Plaza de Santa Maria, kde se nachází baezská katedrála. Odtud můžete pokračovat na náměstí Plaza de Santa Cruz s palácem Jabalquinto, starou univerzitou a kostelem Iglesia de la Santa Cruz.

 

4. Granada

Granadská Alhambra byla poslední baštou Maurů, které se zmocnili křesťanští dobyvatelé až v roce 1492. Zajímavé je, že granadský emirát vznikl až po té, co Sevilla a Córdoba byla již pod nadvládou křesťanů. Byla založena ve 13. století a během 250 let se Alhambra rozšířila do nebývalé krásy, ve městě v době největšího rozkvětu žilo 350 tisíc lidí. Dnes Alhambra představuje to nejkrásnější z maurské architektury v Evropě.

Alhambra (Rudý hrad) je zlatým vrcholem cesty po Andalusii a je si toho vědoma i početná čínská populace. Každý rok Alhambru navštíví více než 2.5 miliónů návštěvníků. Kvůli nekonečným frontám před pokladnami, které se formovaly už od nočních hodin, jsou dnes vstupenky (14 Euro) možné zakoupit pouze online a jsou dlouho dopředu vyprodané. Proto si je zajistěte s dlouhým časovým předstihem. Pokud se vám to nepovede, zůstane vám poslední naděje a to neustále aktualizovat vstupenkový portál a čekat, zda nějaká delegace lístky nevrátí. A pokud budete mít štěstí, podaří se vám to.

Pokud vjedete do historické části Granady autem, zaktivujte všechny své řidičské schopnosti. Uličky jsou tu tak úzké, že si mnohdy nebudete jisti, zde ještě jedete po cestě nebo již po chodníku. Že ne vždy jsou úspěšní i místní, poznáte podle velkého počtu odřených aut.

A co je na Granadě ještě krásné? Ke každému pití dostanete tapas zdarma.

Tip na ubytování: Casa del Cantaor.

Baeza Granada Alhambra

Bazea, Granada

 

5. Málaga

Na své cestě po Andalusii se můžete krátce zastavit i v Málaze. I ta má pěknou historickou čtvrť, jíž dominuje katedrála. Její stavba trvala dvě stě let a kvůli obrovským nákladům jí byla upřena jedna kostelní věž. Z její střechy jsou krásné výhledy na město (vstupné 10 Euro).

Nad rozpadlým římským amfiteátrem se tyčí hrad Alcazaba (vstupné 3.5 Euro), ze kterého jsou také pěkné výhledy na Málagu. A protože se tu narodil slavný malíř Picasso, můžete navštívit i jeho muzeum.

 

6. Marbella

Marbella je typické španělské plážové centrum na Costa del Sol a také nejdražší. Najdete tu vše, co k plážovému životu patří: bary, kluby, restaurace, diskotéky. Své domy si tu postavily i mnohé celebrity a tak tu možná potkáte třeba i Antonia Banderase.

Marbella má i jinou výhodu – z nedaleké Málagy odlétají do Prahy přímé nízkonákladové spoje. Takže si můžete vybrat - zbytek putování po Andalusii buď absolvovat odsud, nebo dále pokračovat v cestě zpátky do Sevilly.

Tip na ubytování: Puerta De Aduares

Malaga Marbella

Málaga, Marbella

 

7. Ronda

Ronda má podobně úžasnou atmosféru jako Granada. Také má bohatou historii, ale výjimečná je především svou polohou – obklopená horami leží nad stometrovou trhlinou.

Staré město La Ciudad vám nabídne nezapomenutelné procházky historickými uličkami s honosnými domy, paláci, kostely, muzei a náměstíčky a výhledy do okolní dramatické přírody to vše jen umocňuje.

Ronda je také místem, kde se poprvé konaly býčí zápasy. Zdejší korida Plaza de Toros je jednou z nejstarších v zemi.

 

8. Setenil De Las Bogetas

Setenil De Las Bogetas je malá zajížďka při návštěvě Rondy. Proč tuto malou vesničku navštívit? Stejně jako Ronda je to instagramová hvězdička. Obydlí vytesané do skal jsou skutečně fotogenické.

Ronda Setenil De Las Bogetas

Ronda, Setenil De Las Bogetas

 

9. Gibraltar

Už z dálky vás uhrane obrovský kus skály, který se z ničeho nic až nesmyslně vzpíná z rovinaté krajiny nad moře.

Pokud chcete tento kus britské výspy navštívit, nezapomeňte si svůj cestovní doklad, Gibraltar není v Schengenské zóně. Autem stačí zaparkovat na záchytných parkovištích těsně před hranicemi a do města se pak vydat pěšky. Než tam dojdete, budete mít zážitek - musíte totiž přejít přes místní letištní runway.

Hlavním náměstím je Grand Casemates Square z něhož vybíhá Main Street. Kdo chce navštívit 426 metrů vysokou Gibraltarskou skálu a vyfotit se s místními makaky, může využít lanovku na Red Sands Road.

 

10. Cádiz

Cádiz je jedním z nejstarších evropských měst. Staré město se rozkládá na poloostrově, jehož uličky se dají projít pěšky. Mezi největší zajímavosti patří místní katedrála, pevnost Castillo de Santa Catalina, velké náměstí Plaza de San Juan de Dios a malebné květinové náměstí Plaza de Topete. Pokud vás při procházkách po nábřežní promenádě zmůže horko, můžete se vykoupat na zdejší městské pláži Playa de la Caleta.

Gibraltar Cadiz

Gibraltar, Cádiz

Kdo chce okruh uzavřít, může z Cádizu ujet dalších 100 km a putování po Andalusii zakončit zpátky v Seville.

 

 

 

facebook

Instagram 2

 

youtube