user_mobilelogo
Dominika head

RADY NA CESTU DO DOMINIKY

 

Kdy jet na Dominiku

Pokud na sousední Martinik a Guadeloupe přijede ročně okolo 400 tisíc turistů, tak Dominiku navštíví pouze 90 tisíc návštěvníků. Nejvhodnější dobou, kdy jet na Dominiku, jsou měsíce v období od února do června s nejsušším měsícem v dubnu. Naopak nejdeštivějším měsícem je srpen. Díky vysokým horám je však nad centrální Dominikou zataženo takřka nepřetržitě a proto také na ostrově převládají deštné pralesy.

 

 

Co na Dominice vidět a navštívit

Dominika 26

Dominika je skutečná exotická zelená perla Karibiku. Je zajímavá nejen deštnými pralesy, vysokými vodopády (Middleham, Trafalgar falls) a jezery (Fresh a Boeri lake), ale je vyjímečná svou vulkanickou činností.

Na ostrově je jezero, které bublá (Boiling lake), ze země tryskají termální prameny a valí se sirné fumaroly (Sulphur springs). My jsme prochodili především jižní rezervaci Morne Trois Piton, která je zapsaná do seznamu Světového dědictví UNESCO, a bylo zvláštní, že jsme za celý den během túry nikoho po cestě nepotkali.

Přestože na ostrově není mnoho pláží, dá se na ostrově koupat a především potápět. Vyhlášený je šampaňský útes, kde při potápění vyvěrají ze dna mezi korály bublinky. Přehled možných aktivit na ostrově je možné najít na webových stránkách http://www.avirtualdominica.com nebo http://www.visit-dominica.com/.

 

 

Cestování na Dominiku na vlastní pěst

Dominika 20

Na Dominiku jsem jel se svou Šárkou a společně jsme ji krátce navštívili během naší cesty po třech ostrovech Malých Antil.

 

Vstupní formality

Čeští občané nepořebují ke vstupu víza, viz mzv.cz.

 

Cestování po Dominice

Tehdy jsme si ještě zabalili do velkého batohu. S přibývajícími cestami jsem však zjistil, že spoustu věcí člověk na cestách nepotřebuje a je možné cestovat na lehko a pohybovat se svobodněji. Dnes už cestuji jen s malým cyklistickým baťůžkem, který neváží více jak 6kg. Protože hygienu mám v balení do 100ml, nastupuji s ním rovnou i na palubu letadla. Jak si zabalit na cesty popisuji v článku "Co s sebou na cesty".

Protože jsme se ubytovali ve vesnici uprostřed deštného pralesa Morne Trois Piton, ze které vycházely čtyři stezky do pralesa, půjčení auta jsme neplánovali a pohybovali se převážně pěšky nebo místním MHD. Kdo chce ostrov probádat více a zkusit si řídit na opačné straně, může si auto půjčit např. přes rentalcars.com.

 

Ubytování

Ubytování jsme si zvolili v horské vesničce Laudat, které leží uprostřed deštného pralesa Morne Trois Piton, a zarezervovali jej na internetu (guesthaus Roxy´s Mountain Lodge (60 USD, http://www.natureisland.com/, dnes jsou i na Booking.com).

 

Stravování

Stravovali jsme se buď v restauracích nebo v rychlých občerstveních na ulici. V našem guesthausu v Laudatu nám na požádání připravovali sedviče na výlety do lesa. A po návratu z túry se nás každý večer silná černoška v zástěře zeptala, jestli chceme jídlo z vepřového, hovězího, jehněčího nebo kuřecího masa a s naší volbou odešla do kuchyně. Na jídelní lístek se nehrálo a cenu jídla jsme se dozvěděli až při placení při samotném odjezdu. Podobně to bylo i v ostatních restauracích na ostrově.

 

Ostatní zvláštnosti

Pro vstup do rezervací je nutné zakoupit si povolení a nosit ho stále při sobě.

Na Dominice se řídí na opačné straně.

Natáčel se tu film Piráti z Karibiku.

 

 

 

facebook

Instagram 2

 

youtube