user_mobilelogo
HEAD Thajsko 15

RADY NA CESTU DO THAJSKA

 

Kdy jet do Thajska

Plány, kdy jet do Thajska a na jaké místo, by se měly odvíjet od počasí. Klimatické podmínky v Thajsku se řídí třemi ročními obdobími: obdobím dešťů od června do října, chladným obdobím od listopadu do února a horkým obdobím od března do května.

Západní pobřeží Andamanského moře (ostrov Phi Phi, Ko Lanta, Krabi) ovlivňuje jihozápadní monzun v období dešťů od června do října a východní stranu Thajského zálivu (ostrov Ko Samui, Ko Phan Ngan) zase severovýchodní monzun od září do prosince. Do Thajska přijede ročně až 30 miliónů turistů (40 tisíc Čechů) a nejvyšší sezóna je během chladného období.

 

 

Co v Thajsku vidět a navštívit

Thajsko nabízí velké množství cílů a navštívit všechny by vyžadovalo vzít si rok dovolenou, což koneckonců hodně lidí dělá. Někteří turisté po návštěvě Bangkoku a Ayutthai odjíždí do severní části Thajska za chrámy do Sukhothaie a Chiang Mai a pak se vydávají dále na několikadenní výpravy do hor za horskými kmeny.

Thajsko 14

Všichni se ale nakonec těší k moři. Thajsko je vyhlášeno velkým množstvím ostrovů, které se ve velké míře dají navštěvovat bez návratu na břeh. V Thajském zálivu u kambodžské hranice je nádherné souostroví Ko Chang, Ko Mak, Ko Kut a Ko Samet, které jsou relativně stále bez davů turistů. Na jihu se v Jihočínském moři dají postupně navštívit ostrovy Ko Samui, Kho Pha Ngan a Ko Tao s možností dalších výletů do národního mořského parku Ang Thong.

Na straně Andamanského moře se nejčastěji jezdí do krasové oblasti Krabi s dalším přesunem na ostrovy Phi Phi, Ko Lanta, Koh Ngai, Koh Kragan, Koh Lipe a Langkawi. Možnosti přesunu mezi jednotlivými ostrovy ukazují webové stránky jednotlivých lodních společností. Pro potápění je vyhlášený ostrov Ko Similan. Klasičtí dovolenkáři jezdí s cestovními kancelářemi do Pattay a na Phuket.

 

 

Cestování do Thajska na vlastní pěst

Cestování po Thajsku je asi tak složité jako cestování po Slovensku. Cestu do Thajska bez cestovky na vlastní pěst by měl zvládnout každý. Thajská ekonomika je na turismu silně závislá, proto je vše turismu v Thajsku přizpůsobeno. Pomalu v každé garáži je nějaká cestovní kancelář a zajistit si lístky na autobus nebo loď nebo vybrat si ubytování je velice jednoduché.

Thajsko 40

Když jsem byl v Thajsku poprvé, zabalil jsem si ještě do velkého batohu. S přibývajícími cestami jsem však zjistil, že spoustu věcí člověk na cestách nepotřebuje a je možné cestovat jen s malým baťůžkem a pohybovat se svobodněji. Dnes cestuji jen s malým cyklistickým baťůžkem, který neváží více jak 6kg. Protože hygienu mám v balení do 100ml, nastupuji s ním rovnou i na palubu letadla. Jak si zabalit na cesty popisuji v článku "Co s sebou na cesty".

 

Vstupní formality

Čeští turisté mohou od 11.8. 2011 cestovat do Thajska bez víz na dobu 30 dní. Pokud thajské hranice překročí přes některý pozemní přechod, pak je bezvízová doba pobytu omezena na 15 dní. Ke vstupu do země je nutné mít platný cestovní doklad, jehož platnost je v době vstupu více než 6 měsíců. Více na stánkách MZV, viz "Užitečné odkazy".

 

Cestování po Thajsku

Na delší přesuny je výhodný noční vlak, kdy se člověk přesune a za cenu jízdenky se i pohodlně vyspí. V první třídě je spací kabinka klimatizovaná a má jen dvě lůžka, ve druhé třídě má větráky, spí se ve čtyřech a kupé dveře nemá. Vlakové jízdenky je možné jednoduše rezervovat přes stránku https://12go.asia a všechny praktické informace o thajských železnicích jsou k nalezení na webové stránce www.seat61.com/Thailand.

Jízdenky na dálkové autobusy je možné zakoupit online např. na stránce www.greenbusthailand.com nebo opět na https://12go.asia.

Mezi jednotlivými ostrovy operují lodní společnosti a lístky se dají rezervovat online, viz např. PhiPhi ferryTiger lIne Ferry a Andaman Ferry Service nebo opět na https://12go.asia.

 

Ubytování

Jediné ubytování, které jsme si v Thajsku zajišťoval ještě před odjezdem, byl hotel v Bangkoku, protože jsem po příletu chtěl mít rychle jistotu klidného azylu. Ale i toto ubytování není nutné rezervovat předem, na slavné baťůžkářské ulici Khao San je hostelů nepřeberné množství. V turistické sezóně nebo pokud si chcete vybrat ubytování podle svých snů, vyplatí se rezervaci provést přes globální rezervační portály jako jsou např. Agoda.com nebo Booking.com.

 

Ostatní zvláštnosti

V Thajsku se používají 4 typy elektrických zásuvek, je proto lepší se na cesty vybavit odpovídajícími elektrickými adaptéry, viz "Užitečné odkazy".

 

 

 

facebook

Instagram 2

 

youtube