user_mobilelogo

Kotor

Chorvatsko je česká plážová destinace číslo jedna, kterou většina z nás navštívila již vícekrát. A možná vás už někdy při plánování další cesty na Jadran napadlo, jestli sousední Černá Hora nabízí stejnou dovolenou, jak ji známe v Chorvatsku. Mne to zajímalo, a tak jsem se po sedmi výletech do Chorvatska poprvé vypravil na návštěvu Černé Hory.

 

 

Černá Hora versus Chorvatsko

Černá Hora je čtyřikrát menší než Chorvatsko a žije v ní pouze 650 tisíc obyvatel. Na rozdíl od Chorvatska Černá Hora není členem Evropské Unie a není součástí Schengenského prostoru.

Černou Horu lemuje 300 km jadranského pobřeží, zatímco Chorvatsko téměř 1800 km. Chorvatsko má navíc šedesát obydlených ostrovů, kde se můžete potulovat historickými uličkami starobylých městeček a objevovat skryté plážičky v romantických zátočinách. Celková délka chorvatského pobřeží tak narůstá o další stovky kilometrů. Většina přímořských letovisek se proto v Černé Hoře soustřeďuje podél Jadranské magistrály do městských hotelových komplexů, které mnohdy přesahují míru únosné koncentrace. Poklidnou idylu městeček se středomořskou atmosférou a přímořskou promenádou můžete však najít i v Černé Hoře, a to především v nádherném Kotorském zálivu.

Černá Hora má krásné národní parky. Nemá sice věhlasné Plitvice, za to se však na severu země rozpínají velehory s národními parky Biogradska Gora, Durmitor a Prokletije nabízející horskou turistiku nebo rafting. Mezi krásné parky se řadí i Lovćen a Skadarské jezero.

A co mají oba sousedé společné, je hustá doprava podél Jadranu… a Černá Hora možná v tomto ohledu spíše vede. Přes den bývají mnohakilometrové kolony, protože někde v dáli je náměstí s přechodem pro chodce. A když se kolona trochu rozjede, tak za prvním keřem číhá policista s radarem. A když ho člověk mine a oddechne si, tak o kilometr dál stojí jeho kamarád... často jsem přemýšlel, který z těch dvou policistů je úspěšnější…

Kotor 3 Dubrovnk 4

Kotor, Dubrovník

 

 

Jak do Černé Hory cestovat

Kdo zvládne dojet autem až do Dubrovníku, pak do Kotoru to už je jen dvě a půl hodiny jízdy.

Jinou alternativou je narazit na nízkonákladovou letenku na jedno ze tří letišť, které se pro cestování do Černé Hory nabízí. Hlavním černohorským letištěm je Podgorica, dá se však doletět i přímo do Kotorského zálivu do Tivatu. Kdo však ještě nebyl v nádherném chorvatském Dubrovníku, může spojit návštěvu Černé Hory s návštěvou tohoto historického města – hranice se nacházejí jen 17 km za Dubrovníkem. V tomto případě je výhodou i možnost přímého letu do Dubrovníku, široký výběr autopůjčoven a bezvízový styk s oběma zeměmi. Určitou nevýhodou mohou být v závislosti na sezóně nebo denní hodině fronty na hranici - hodinu do Černé Hory, dvě hodiny nazpět. Cesta do Kotoru se dá přes Kotorský záliv v Kamenari zkrátit trajektem do Lepetane (4,5 Eura, v Lepetane odbočit doprava).

 

 

Kotor a Kotorský záliv

Boka Kotorská je výjimečná svou členitostí a tím, jak je obklopena strmými horami. Starobylý Kotor, barokní Perast, moderní Tivat a malebný Rose - to je jen pár příkladů krásného zálivu...

 

Kotor

Uzavřený vysokými horami, schovaný za desátou zatáčkou zátoky, obehnaný mocnými hradbami, Kotor nabízí neopakovatelnou atmosféru. Snese porovnání se sousedním Dubrovníkem – není sice natolik ikonický, ale jeho starobylé klikaté uličky s kostely a paláci umožňují krásné procházky středověkými kulisami bez pocitu, že je člověk jen niternou součástí masové turistiky a komerce. Romantická náměstí s restauracemi, bary a kavárnami tu nejsou natolik přeplněné, je možné si tu v klidu posedět a popovídat si s přáteli. A večer náměstíčka obsadí pouliční hudebníci a místní i turisté se vděčně zaposlouchávají do jejich tónů. Kotor má skutečně romantickou atmosféru.

Ráno si můžete udělat výšlap na hradby a podívat se na město z výšky (vstup 8 Euro). A přes den si můžete udělat výlet po zálivu s některou z tour společností. Najdete je na nábřeží Parku svobody (sdílený výlet 30 Euro/3.5 hod, privátní 60 Euro/hod). Během plavby vplujete do Modré jeskyně, minete pevnost Mamuly, vjedete do skrytých přístavů ponorek vytesaných hluboko do skal, projdete se po ostrovu Panny Marie ve skalách a objevíte vesničku Perast. Z Kotoru můžete snadno podnikat pěší túry v sousedním parku Lovćen nebo si najít nějakou pláž. Mějte však na paměti, že díky vysokým horám najdete v Kotorském zálivu jen málo oblázkových pláží a většinou se do moře přistupuje z kamenného nábřeží.

A pokud se vám povede přijet do Kotoru v polovině srpna, máte štěstí. Můžete totiž prožít kotorskou noc nocí „Boka night“, kdy je celé město na nohou. Hradby jsou osvětlené, přístavem plují alegorické lodě, nad městem hřmí ohňostroje, bary a restaurace jsou otevřeny až do rána.

Kotor 1 Kotor 2

Kotor

 

Perast

Kdysi mocné středověké město, které dnes představuje poklidnou malou vesničku. Přestože se zde nachází jen jedna ulice lemovaná restauracemi, najdete zde 16 kostelů a 17 malých paláců, mnohé z nich v rozpadlém stavu. Perast je cílem výletníků, protože se odtud dá plout na blízký malebný ostrůvek Panny Marie ve skalách.

Pokud sem pojedete z Kotoru přes vesnici Dobrota, můžete na půl cesty narazit na populární pláž místních Bajova Kula. Pěkné koupání je však přímo i v Perastu v Pirátském baru. Náladu vám tu často umocní i skvělá živá kapela.

Perast 2 Perast 1

Pohled z ostrova Panny Marie ve skalách na Ostrov sv. Jiří, Pirate Club Cafe Bar Perast

 

Tivat

Na kdysi ospalé městečko se zaměřili zahraniční investoři a ze staré námořní základny vybudovali luxusní marinu s nablýskanými hotely, bary a obchody světových značek. Dnes se marina řadí mezi tři nejlepší na světě. Porto ve skutečnosti představuje město ve městě a přezdívá se mu černohorské Monako. A aby služby vlastníkům superjachet byly dokonalé, bylo zde postaveno i mezinárodní letiště.

 

Rose

Rose je malá ospalá vesnička na výběžku panenského poloostrova Luštica. Nacházejí se tu prázdninové apartmány a resort Forte Rose, koupání je ale i tady s přístupem po žebříku z kamenného nábřeží. Výhodou je, že všechna auta parkují před vesnicí a tak v Rose panuje prázdninový klid.

 

Poloostrov Luštica

Pokud zavítáte do Rose, při jízdě vám bude odměnou poklidná malebná krajina s olivovými háji a možnost koupání na oblázkových plážích. Jedna z nich se jmenuje Žanjice, vybavená bary a restauracemi, menší je Mirišta. Na plážích ale nečekejte, že tu i v takto odlehlém místě budete sami, obě pláže jsou především mezi místními dovolenkáři velmi populární.

Tivat Blue cave Kotor bay

Tivat, Modrá jeskyně na poloostrově Luštica

 

 

Okolí Kotoru

Pokud si za svůj cíl dovolené zvolíte Kotorský záliv, můžete odtud podnikat výlety po okolí. V dosahu jsou dva národní parky a přímořská letoviska.

 

Lovcen

Pokud si chcete od plážového lenošení odpočinout, můžete vyrazit do pohoří Lovćen. Do národního parku se z Kotoru dostanete po dvaceti kilometrech vedoucích 26 klikatými zatáčkami. Po cestě je několik vyhlídek, která vám odkryjí nádherné výhledy na celý záliv. V návštěvnickém centru jsou k dispozici mapy s turistickými stezkami nebo vám zde zapůjčí horská kola.

 

Budva

Budva je nejnavštěvovanější místo v Černé Hoře. Nádherné staré město je obklopeno velkým množstvím hotelů, barů a restaurací. Ne nadarmo se Budvě říká Černohorské Miami. Pokud sem přijedete cestou z Kotoru, nenechte si ujít nádherný výhled na Stari Grad Budvy z restaurace Vista Vidikovac. V přístavní promenádě se dá objednat soukromý výlet rychlým člunem (75 Euro), který vás sveze podél hradeb Budvy a pláží Mogren na pláž Kalipso, a odtud dále podél ostrova Svatého Nikoly k ostrovu Sveti Stefan.

 

Sveti Stefan

Nedaleko Budvy se nachází Sveti Stefan, jedno z nejfotografovanějších míst Černé Hory. Jedná se o středověkou vesničku opevněnou na malém ostrůvku, který je s pobřežím spojen úzkým náspem. Dnes je celý ostrov soukromý a tak jeho krásu můžete obdivovat pouze z oblázkové pláže. A protože je to jediná možnost, pláž je neustále přeplněná a slunečníky předražené.

Budva Sveti Stefan

Budva, Sveti Stefan

 

Klášter Ostrog

Klášter Ostrog je pro pravoslavné křesťany nejposvátnějším místem v Černé Hoře. Je postaven ve skalní stěně vysoko nad údolím Zeta a každý rok ho navštíví přes milión turistů a křesťanských poutníků. Proto není divu, že ke vstupu vede předlouhá fronta. Kdo má v plánu dlouhou frontu vystát, neměl by zapomenout na vhodné oblečení, bez kterého vás dovnitř nevpustí.

 

Skadarské jezero

Národní park Skadarské jezero je největším balkánským jezerem rozprostírajícím se na území Černé Hory a Albánie. Vyhlídkovou plavbu po nádherných leknínových kobercích spojenou s koupáním na oblázkové pláži si můžete objednat v turistickém informačním středisku ve vesnici Virpazar (25 Euro). Proplouváte pak krajinou, která vzdáleně připomíná Vietnam.

Ostrog Skadareske jezero

Klášter Ostrog, Skadarské jezero

 

 

Dubrovník

Počet návštěvníků Dubrovníku se v poslední době musel zvýšit i o příznivce seriálu Hry o trůny – je to Město Západozemí, kde z místních hradeb velel Tyrion Lannister obráncům Králova přístaviště v bitvě u Černovody. Kdo chce, může si dokonce najmout průvodce a nechat se provést všemi seriálovými exteriéry. Není divu, že tvůrci seriálu část děje natočili v Dubrovníku. Široké mramorové ulice jsou lemovány barokními paláci, kláštery a branami. Město brání několik pevností a celé je obklopeno mohutnými hradbami, ze kterých je na středověkou kulisu nádherný výhled.

Dubrovnik 1 Dubrovnik 2

Dubrovník 

 

 

 

facebook

Instagram 2

 

youtube