user_mobilelogo

Benatky

Benátky, Amsterdam a Petrohrad mají jedno společné: každé z těchto měst je postaveno v bažinaté zátoce na soustavě dřevěných pilotů v síti vodních kanálů. Benátky jsou však v jednom ohledu jedinečné – jsou totiž nejromantičtější.

 

 

Kdy a jak do Benátek cestovat

Do Benátek se dá cestovat po celý rok, nejvhodnější dobou pro návštěvu je však období mezi začátkem března a koncem října. Kdo chce ale zažít atmosféru slavného benátského karnevalu, měl by si cestu s velkým předstihem naplánovat už na únor.

Benatky 015 Benatky 012

Velký kanál

Praha má s Benátkami přímé letecké spojení. Z benátského letiště Marco Polo se dá do 15 kilometrů vzdáleného centra nejpohodlněji a nejrychleji cestovat lodí společností Alilaguna. Např. na stanici St Angelo trvá cesta z letiště 60 minut a lístek, který stojí 15 Euro (zpáteční 27 Euro), je možné zakoupit v pokladně v přístavu. Jinou volbou je cestovat letištním autobusem na nádraží v Piazzale Roma (8 Euro) a odtud pokračovat vaporetem do místa ubytování (7.5 Euro). Na veřejnou dopravu (kam však nepatří Alilaguna) je možné pořídit zvýhodněnou vícedenní ACTV kartu.

Do města každoročně přijede neuvěřitelných 20 mil. turistů a hoteliéři si toho jsou vědomi. Ubytování je proto v centru Benátek drahé a předčí ceny jiných evropských destinací. Levnější ubytování je možné najít v hostelech nebo v soukromí ve čtvrtích, které jsou dále od hlavních památek, jako jsou most Rialto nebo náměstí Sv. Marka. Zkuste proto hledat ve čtvrti Cannaregio nebo na ostrově Guidecca.

Jakmile se aklimatizujete, můžete se za krásami Benátek vydat pěšky nebo se za nimi nechat přiblížit lodními linkami vaporeta. I když v uličkách často narazíte na žluté směrovky, nezapomeňte si do svých telefonů stáhnout aplikaci maps.me, v úzkých uličkách Benátek se dá lehce zabloudit během pár minut.

 

 

Benátky na víkend nebo déle

Benátky jsou rozděleny do šesti starých čtvrtí, vystavěných na více než stovce malých ostrůvků, které mezi sebou vytváří nezměrnou síť vodních kanálů. Grand kanál je největší z nich, prochází středem města a jeho břehy lemují nádherné paláce vystavěné v průběhu pěti staletí. Představuje tak hlavní dopravní spojnici mezi jednotlivými historickými čtvrtěmi města. Panuje zde čilý ruch, po kanálu neustále pluje množství lodí, vaporet a gondol. Ne nadarmo se Velkému kanálu říká, že je to nejkrásnější ulice světa.

Benatky 005 Benatky 009

Velký kanál, Ponte di Rialto

Grand kanál protínají pouze čtyři mosty. Ten nejkrásnější Ponte di Rialto byl postaven v roce 1591, nachází se v geografickém středu města a představuje jednu z hlavních turistických atrakcí Benátek. Tou další je náměstí Sv. Marka s Dóžecím palácem, s nádhernou Bazilikou sv. Marka, se sloupy svatého Marka a svatého Theodora a s nejvyšší budovou Benátek Campanile (98,5m).

Celé Benátky se dají projít pěšky: všechny paláce, muzea a kostely se nachází v jednotlivých čtvrtích propojenými množstvím úzkých kanálů a uliček. Pokud jste milovníci historie, můžete pro návštěvu kostelů využít Chorus Pass a pro návštěvu muzeí Museum Pass (nebo jejich kombinaci).

Benatky 006 Benatky 010

Náměstí sv. Marka s Dóžecím palácem a kampanilou

Co byste při procházkách Benátkami neměli kromě již zmíněného Dóžecího paláce, Baziliky sv. Marka a mostu Ponte di Rialto také minout, jsou ve čtvrti Dorsoduro například sbírky Accademie a Peggy Gugenheimové a barokní kostel Santa Maria della Salute, odkud je i pěkný výhled na náměstí Sv. Marka.

Ve čtvrti San Marco určitě dojděte k divadlu La Fenice a ve čtvrti San Polo a Santa Croce navštivte rybářský trh Pescheria a především gotický kostel Santa Maria Gloriosa dei Frari, který je plný uměleckých děl.

Ve čtvrti Castello shlédněte Most vzdechů (Ponte dei Sospiri) a dojděte ke kostelům Santi Giovanni e Paolo a San Zaccaria.

Ve čtvrti Cannaregio navštivte kostel Madonna dell´Orto a židovské Ghetto. Pokud byste si chtěli prohlédnout jeden z nádherných paláců na Velkém kanálu, pak snadno přístupný je např. gotický palác Ca´d´Oro (neboli Zlatý dům, nachází se na stejnojmenné zastávce vaporeta).

Pokud si chcete třetí den v Benátkách udělat výlet, vypravte se navštívit tři ostrovy v laguně: Murano, Burano a Torcello.

Benatky Burano Benatky Torcello

Burano, Torcello

Burano je malý ostrůvek známý svou tradicí výroby krajek – už od středověku byla benátská krajka fenoménem a velice žádaným zboží. Čím však dnes Burano zaujme nejvíce, jsou nádherně pestrobarevné domy, které lemují zdejší kanály a šikmá věž na náměstí, která vypadá, že musí každou chvíli spadnout.

Nedaleké Torcello je oproti Buranu klidným venkovským místem, jehož jedinou pamětihodností je nejstarší stavba v laguně – byzantská katedrála Santa Fosca postavená v roce 639. Můžete v ní shlédnout nádherné mozaiky.

Nejblíže Benátkám se nachází ostrov Murano, který byl v minulosti věhlasný výrobou benátského skla. Ke všem třem ostrovům odjíždí vaporeto č.12 z přístavu Fondamente Nove, který najdete ve čtvrti Cannaregio. K orientaci vám pomůže aplikace Moovit.

 

 

Místní zvláštnosti

Benátských zvláštností je celá řada… Co si ale uvědomíte v první řadě je skutečnost, že v Benátkách opravdu nejsou žádné silnice a veškerá doprava se odehrává jen ve vodních kanálech. Nepotkáte tu tedy ani jedno auto, motorku nebo kolo. Hlavní tepnou tu není asfaltová dálnice, ale široký vodní Grand kanál, který se klikatí ostrovem jako velké S. Na vodní kanály jsou odkázáni se svými modrými houkačkami i policisté nebo zdravotníci nebo popeláři vyvážející popelnice.

Benátky leží v bažinaté laguně. Aby bylo na takovém místě možné stavět, do podloží se musely nejdříve zatlouct dlouhé borovicové nebo dubové kmeny. Podobně je tomu tak i v Amsterdamu, kde tyto piloty některé budovy časem už neudržely, a výsledkem jsou tak často bizarně pokřivené fasády domů. V Benátkách se vám také může stát, že když se ubytujete, ujede vám kufr na kolečkách k protější stěně místnosti. Co vás ale v tomto ohledu v Benátkách zarazí je, kolik vysokých věží se ve městě nebezpečně naklání. Také tu 98.5 metrů vysoká kampanila na náměstí Sv. Marka v roce 1902 bez varování spadla.

Benátky jsou věhlasné také svým karnevalem, který se ve městě pořádá už od 13. století. Benátské masky sloužily k dočasnému smazání třídních rozdílů a při procházkách městem najdete spoustu obchůdků, které vám ochotně nabídnou masku harlekýna, kolombíny, dámy nebo morového doktora. Novodobá tradice Benátského karnevalu byla obnovena v roce 1979.

Benatky 013 Benatky 020 

Gondoly

Asi nejtypičtějším znakem Benátek jsou gondoly. Věděli jste, že typická gondola je zakřivená a má levou část o 24 cm delší? Loď tak lépe působí proti záběru vesla a neotáčí se dokolečka. Na přídi je tzv. ferro, které vyvažuje váhu gondoliéra a tvoří ho šest kovových zubů reprezentující šest čtvrtí Benátek. Výroba gondoly trvá tři měsíce a stojí více než dvacet tisíc Eur. Jednu z mála dochovaných loděnic můžete vidět ve čtvrti Dorsoduro na Squero di San Trovaso. Pokud si chcete dopřát půlhodinovou plavbu na gondole, připravte si 80 Euro.

 

 

 

facebook

Instagram 2

 

youtube