user_mobilelogo

Gruzie Usguli

Ačkoliv se to na první pohled nemusí zdát, Gruzie je pro našince velice populární destinací. Je totiž svým způsobem exotická, má úchvatné hory, černomořské pobřeží, výborné jídlo a ještě lepší víno, pohostinné lidi a je bezpečná a levná. Je přitažlivá nejen v létě, ale i v zimě, kdy nabídne zajímavou alternativu k alpskému lyžování. A samotné cestování do Gruzie usnadní bezvízový vstup a přímé letecké spojení provozované nízkonákladovými společnostmi. Která zajímavá místa se dají v Gruzii navštívit?

 

 

Kutaisi

Po třech hodinách letu z Prahy můžete své putování po Gruzii zahájit v Kutaisi. Kdo se v Kutaisi zdržet nechce, může využít služeb místní autobusové společnosti Georgian bus a přímo z letiště se přesunout do hor nebo k moři. Pokud se však v Kutaisi na chvíli zdržíte, máte šanci na první seznámení s Gruzií a své první chačapuri si dát právě tady.

Kutaisi bylo v dávných dobách hlavním městem Gruzie a dnes v něm sídlí gruzínský parlament. Z relativně poklidného tempa, který zde panuje, vás vyvede živá místní tržnice, kde se prodává vše od zeleniny, masa, sýrů, ořechů až po živou drůbež. Pěšky také můžete dojít ke katedrále Bagrati, která byla postavena v roce 1003 a je pod patronací UNESCO.

Při svém putování po Gruzii narazíte na středověké kláštery často – Gruzie je po Arménii druhou zemí, která přijala křesťanství za své státní náboženství, a křesťanské tradice jsou v zemi silně zakořeněné. A tak hned kousek za městem můžete maršrutkou nebo taxíkem navštívit další z nejvýznamnějších a zároveň nejkrásnějších památek Gruzie, klášter Gelati, postavený v roce 1106. Klášter má nádherné fresky, je posledním odpočinkem Davida IV. Budovatele a pokud budete mít štěstí, tajemnou atmosféru vám ještě umocní kněz provádějící bohoslužbu.

Gruzie Kutaisi Bagrati Gruzie Kutaisi Gelati

Kutaisi, katedrála Bagrati, Klášter Gelati

Tip na ubytování: krásné bydlení u řeky s velice pohostinným panem majitelem najdete v Hotel Paradise Road

 

 

Kavkaz – Mestia, Svanetie

Kavkaz je jedním z hlavních důvodů, proč se do Gruzie cestuje nejčastěji. Z Kutaisi se můžete po čtyřech a půl hodinách dopravit do odlehlé oblasti Svanetie a ubytovat se v městečku Mestia.

Mestia je turistické středisko s veškerým zázemím pro letní i zimní pobyt. V letních měsících vám v místním turistickém centru nabídnou mapy s vyznačenými turistickými stezkami, v zimě se rozjedou lyžařské vleky. Jedním z letních výletů může být výšlap k úpatí ledovce Čalaadi, túra k jezerům Koruldi nebo jen výjezd lanovkou na horu Zuruldi (2348mnm).

Gruzie Svanetie calaadi Gruzie Svanetie alaadi

Mestia, Svanetie - ledovec Čalaadi

Tip na ubytování: Ubytování s výhledem na svanské obranné věže ve Svan House in Mestia.

 

 

Kavkaz – Ušguli, Svanetie

Celá Svanetie byla dlouhé věky velice těžce přístupná a díky svým obranným věžím i dlouho nepodmaněná. Vesnické věže (koškebi) vytváří ohromnou kulisu a v celé provincii jich stále stojí 175.

Jedním z úchvatných míst v této oblasti je odlehlá vesnice Ušguli, která se nachází uprostřed panenské přírody. Do Ušguli se dá z Mestie cestovat maršrutkou nebo autem s pohonem na všechna čtyři kola. Cesta však není ani v jednom případě příliš jednoduchá, zvlášť po deštích, kdy se na nezpevněné a místy rozbahněné cesty mohou sesouvat okolní svahy. Za pěkného počasí se do 45 km vzdálené vesnice dostanete za dvě hodiny a za svůj výkon budete náležitě odměněni.

Gruzie Svanetie Usguli Gruzie Svanetie Usguli

Ušguli

Ušguli tvoří čtyři blízké vesnice s dvaceti obrannými věžemi a je zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO. Pokud se rozhodnete zdržet se déle, užít si místní atmosféry a okolí prozkoumat důkladněji, můžete si ve vesnici najít ubytování. Jednou z krásných túr, která se nabízí, je výlet k úpatí ledovce hory Šchara, která je nejvyšší horou Gruzie (5 201 mnm).

Gruzie Usguli Schara Gruzie Usguli Schara

Ušguli, ledovec Šchara

 

 

Černomořské Kobuleti

Když přijedete k černomořskému pobřeží, které znáte z bulharské strany, možná budete překvapeni. První co uvidíte, jsou totiž rozpadající se opuštěné výškové hotely u poloprázdných oblázkových pláží. Veškeré ubytovací možnosti se zde nacházejí až za silnicí v malých městských hotýlcích a penzionech. Ale na druhý pohled si Kobuleti docela zamilujete, jsou tu bary, restaurace a prázdninovou náladou to tu žije.

Gruzie Kobuleti Gruzie Kobuleti

Kobuleti

Tip na ubytování: Hotel Chveni Ezo je skvěle vedený hotel velice pohostinným panem majitelem. 

 

 

Černomořské Batumi

Pokud pláže v Kobuleti zkrášlují betonové ruiny, o třicet kilometrů jižněji v Batumi se hotely v přední plážové linii staví a moderní skleněné budovy tu září novotou. Oblázkovou pláž tu lemuje šestikilometrový bulvár s palmami, restauracemi a bary. Atmosféru v Batumi především najdete ve zrenovované staré čtvrti, jejíž krásné budovy daly elegantní ráz Adžarskému hlavnímu městu před sto lety.

Gruzie Batumi Gruzie Batumi

Batumi

Rada před cestou: oprašte si základy ruštiny, angličtina Adžárií rozhodně nevládne. A ověřte si počasí, o déšť tu nouze vůbec není.

 

 

Vardzia

Vardzia je jeskynní klášter, který byl založený ve 12. století a v době svého největšího rozmachu v něm přebývalo na dva tisíce mnichů. Čtyři stovky jeskyní a třináct kostelů vyhloubených do skály je rozmístěno do třinácti pater. Nachází se v krásném údolí, které návštěvníky ponouká zdržet se tu déle.

Gruzie Varadzia Gruzie Varadzia

Vardzia

Tip na ubytování: Guest House Tirebi vede velice milá a pohostinná rodina. Domácí večeře s místním vínem se obvykle protáhne do pozdních hodin.

 

 

Kavkaz – Kazbegi Stepancminda

Městečko Stepancminda je výchozím bodem do této části Kavkazu. Leží u ruských hranic na staré gruzínské vojenské cestě, která vede z Tbilisi přes lyžařské středisko Gudauri, průsmyk Džvary (2 379mnm) až do Vladikavkazu. Stepancminda může posloužit jako základna k mnoha horským túrám. Můžete se z ní vydat k fotogenickému kostelíku Cminda Sameba (Kostel Nejsvětější Trojice v Gergeti), který je snad na každé gruzínské pohlednici. Z kostelíku je krásný výhled na městečko a horu Shani, a pokud jste vyrazili brzy, můžete dalších osm hodin pokračovat k ledovci Gergeti. Odměnou vám bude fascinující výhled na majestátní horu Kazbek (5 047 mnm).

Gruzie Kazbegi Gruzie Kazbegi

Kazbegi, Kostel Nejsvětější Trojice v Gergeti

Rada před cestou: cestu z Tbilisi si naplánujte na brzkou ranní hodinu, jinak se budete posouvat v nekonečné zácpě.

 

 

Kachetie - Signagi

Gruzie je považována za kolébku vína a Kachetie je její hlavní vinařskou oblastí. Víno se v Gruzii vyrábělo již před osmi tisíci lety a tradiční stále používaná metoda Kvevri (keramické nádoby zakopané do země) byla nedávno zapsána i na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. S gruzínským vínem se můžete důkladně seznámit v okolí Telavi a Signagi, a zvášť, když přijedete v období vinobraní.

 

 

Kavkaz – Omalo, Tušetie

Kdo si dal za hlavní cíl cesty do Gruzie návštěvu nádherného Kavkazu, může se po krátké zastávce v Kachetii vydat do Tušetie. Tato oblast je však odlehlá a je přístupná pouze terénními vozy v letních měsících od července do září. Cesta vede přes kachetský klášter Alaverdi a nejvýše položené sedlo na Kavkaze Abano (2 920 mnm) do městečka Omalo. Stejně jako ve Svanetii i zde v horských vesnicích najdete obranné věže koškebi a panenskou přírodu.

 

 

Tbilisi

Miliónové Tbilisi se rozkládá v údolí kolem řeky Kura. Atmosféru můžete nasát ve Starém městě, které překypuje zchátralými i zrenovovanými dřevěnými domy s vyřezávanými balkóny a úzkými uličkami. Odpočinout si můžete v jedné z bezpočtu kaváren podél ulice Erekle II. Na druhou stranu se Tbilisi pyšní i moderní architekturou – typickým příkladem může být Most míru. Pokud ho přejdete, můžete dojít k lanovce, která vás vyveze k pevnosti Nariqala ze 3. století a dojít k monumentální hliníkové soše Matky Gruzie. Z pamětihodností můžete navštívit kostel Metechi, katedrálu Sioni a maršrutkou můžete dojet k duchovnímu centru Gruzie - bývalému hlavnímu městu - do Mcchety.

Gruzie Tbilisi Gruzie Tbilisi

Most míru, Staré město Tbilisi

Tip na ubytování: Boutique Hotel Tekla Palace 

 

Pokud plánujete Gruzii navštívit a máte dostatek času, můžete svou cestu prodloužit do Arménie. Šťastnou cestu.

 

 

 

facebook

Instagram 2

 

youtube