user_mobilelogo

Budapest head

Evropská metropole, kterou máme za humny, nabízí příjemně strávený víkend spojený s procházkami po památkách, koupáním v místních termálních lázních a umocněný výbornou maďarskou kuchyní.

Při obdivování historických krás města člověku ani nedojde, že většina místních pamětihodností byla postavena teprve v 19.století po Rakousko-Uherskem vyrovnání. Obě dnešní části - rovinatá a pulzující Pešť a kopcovitý poklidný Budín - byly spojeny v roce 1873 a postupně vystavěny do dnešní krásy.

Co byste při toulkách Budapeští neměli minout? Pojďme se spolu podívat po trase hlavních místních zajímavostí.

 

 

Vörösmarty tér, Szent István tér

Budapest Vörösmarty tér Budapest Szent István tér

Vörösmarty tér, Szent István tér s bazilikou svatého Štěpána

Centrum Budapešti se nachází na náměstích Vörösmarty tér a Szent István tér. Sem se můžete případně dostat metrem a odtud začít svůj průzkum města.

Na náměstí Vörösmarty můžete nakouknout do slavné kavárny Gerbeaud a vydat se po obchodní třídě Váci, která vás dovede až k Centrální tržnici.

Na náměstí Szent István můžete navštívit baziliku sv. Štěpána postavenou v letech 1847 – 1906 v neoklasicistním stylu.

 

 

Řetězový most, Budínský hrad

Pokud se z obou náměstí vydáte k Dunaji, dojdete k Řetězovému mostu. Most Széchenyi Lánchíd byl postaven v roce 1849 a byl prvním mostem, který tehdy překlenul Dunaj. Dnes představuje jednu z hlavních dominant Budapešti.

Budapest Budapest 

Pohled na Budínský hradní vrch od Řetězového mostu (Széchenyi Lánchíd), pohled z hradního vrchu

Na druhé straně mostu se můžete vydat do mírného kopce (anebo svézt lanovkou) a na vrcholu vás přivítá hradní čtvrť s Královským palácem, Matyášovým chrámem a Rybářskou baštou. Kdo má více času a náladu, může také navštívit Maďarskou národní galerií, Budapešťské historické muzeum, Skalní nemocnici s atomovým bunkrem nebo podzemní labyrint Budínského hradu.

 

 

Matyášův chrám a Rybářská bašta

Pokud se u Královského paláce začleníte do davu, pak historickými uličkami brzy dojdete k dalším ikonám Budapešti – k Matyášovu chrámu a k Rybářské baště.
Matyášův chrám je pojmenovaný po Matyáši Korvínovi a do dnešní novogotické podoby byl přestavěn v roce 1896.

Budapest Matyášův chrám Budapest Rybářská bašta
Matyášův chrám a Rybářská bašta

Z Rybářské bašty je nejkrásnější pohled na město. Stojí v sousedství Matyášova chrámu na místě původních hradeb, o které se staral cech rybářů.

 

 

Centrální tržnice

Budapest Centrální tržnice Budapest Centrální tržnice 

Centrální tržnice

Pokud si chcete nakoupit tradiční maďarské potraviny a doma objevovat taje maďarské kuchyně, pak je Centrální tržnice to pravé místo pro vás. Můžete zde nakoupit věhlasné klobásy, koření nebo pištu do guláše. Jen si dejte pozor na to, že tekutiny nepatří do příručního zavazadla na palubu letadla.

 

 

Gellértův vrch

Gellért, šiřitel křesťanství v Uhrách, byl roku 1000 zabit pohanskými Maďary. Dnes sv. Gellérta připomíná pomník a nachází se tu i Citadella, lázně, Gellértova skalní kaple a památník osvobození.

Budapest Gellértův vrch Budapest
Gellértův vrch, pohled k budově parlamentu

 

 

Budova parlamentu, boty na břehu Dunaje

Pokud z Gellértova vrchu sejdete k Alžbětinu mostu, můžete za ním pokračovat po Dunajském korzu směrem k Řetězovému mostu, nebo nastoupit na lodní linku, která vás k parlamentu doveze.

Parlament je další z dominant města. Jeho nádherná budova byla dostavěna v roce 1902.

Budapest Budova parlamentu Budapest
Budova parlamentu, boty na břehu Dunaje

Poblíž můžete narazit na ojedinělý památník – kovové boty na břehu Dunaje, které symbolizují vraždění budapešťských židů během druhé světové války.

 

 

Synagoga Dohány utca, Széchenyiho lázně

Při návštěvě Budapešti byste rozhodně neměli minout ještě dvě místa, které jsem doposud nezmínil a také je nezanesl do orientační Google trasy v úvodu tohoto článku – a to Velkou synagogu a Széchenyiho termální lázně.

Synagoga Dohány utca je největší synagogou v Evropě. Byla postavená v letech 1854–1859 v maursko-španělském slohu a její interiér je velkolepý.

Nedaleko Velké synagogy se nacházejí Gozsduovy dvory. Kompex sedmi budov vytváří šest vnitřních dvorů s obchůdky, restauracemi a kavárnami.

K Széchenyiho lázním dojedete historickou podzemkou 1 a už jen to je zážitek. V lázních, které napájí dva prameny o teplotě 74°C a 77°C, a které vypadají jako secesní zámek, vás čekají tři venkovní a patnáct vnitřních bazénů. Jedná se o největší léčebný lázeňský komplex v Evropě.

 Budapest Synagoga Dohány utca Budapest Széchenyiho lázně

Synagoga Dohány utca, Széchenyiho lázně

Co na závěr? Nezapomeňte vyzkoušet úžasnou maďarskou kuchyni a ochutnejte pravou gulášovou polévku, perkelt, tokáň, lečo nebo paprikáš. Šťastnou cestu a krásný výlet. 

 

 

 

facebook

Instagram 2

 

youtube